Vil ha bedre forsvar

– Forsvaret i Finnmark må rustes opp, og ikke reduseres, mener fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap).

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad skal tirsdag ha et møte med forsvarskommunen Porsanger.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det var i forrige uke at forsvarsminister Ine Eriksen Eide (H) foreslo å kutte 1500 stillinger og legge ned ti militærbaser . Dette gjør fylkesordføreren i Finnmark, Runar Sjåstad, urolig. Nå stiller han krav om at forsvaret øker aktiviteten i Porsanger og Sør-Varanger kommune.

Tirsdag skal han ha et eget møte om saka i Porsanger kommune.

– Vi skal diskutere felles strategi og prioriteringer i oppfølgingen av Regjeringens forslag til ny langtidsplan, sier Sjåstad.

Fylkesordføreren er tydelig på at Finnmark fylkeskommune forventer et forsvar som må håndtere «hele spekteret» av hendelser som kan oppstå, med fokus på nordområdene.

– Nasjonale ressurser er avgjørende for helheten i nordområdene. Vårt hovedfokus rettes mot konkrete ressurser for å styrke Finnmark, med spesielt fokus på Porsanger, sier fylkesordføreren i en pressemelding.

Priorterte områder:

Finnmark fylkeskommune mener følgende ressurser må prioriteres i nordområdene:

  • Forsvarets stasjoner og kystradarkjede for å sikre overvåkning og varsling.
  • Økt tilstedeværelse med jagerfly, Orion og ubåter.
  • Hæren styrkes, spesielt i Finnmark, med kjøretøy og tyngre våpensystemer for et tidsriktig landbasert førstelinjeforsvar
  • Mobilitet gjennom tilgang på egne helikopterressurser til HærenØkt fokus på tilrettelegging for NATOs responsgruppe gjennom alliert trening, større øvelser og tilpasset infrastruktur