Vil granske hendelsen hvor unge aboriginere ble mishandlet i fengsel

En episode hvor en ung aboriginer med makt ble lenket fast til en stol i fengsel ryster nå Australia.

Australias statsminister Malcolm Turnbull fra talerstolen

Australias statsminister Malcolm Turnbull sier han er forferdet over bildene som viser mishandling av ungdom i fengsel.

Foto: STRINGER / Reuters

I går kveld lokal tid ble en video av en 17 år gammel aboriginsk gutt publisert på nettsidene til The Australian Broadcasting Corporation (ABC). Videoen, som er en del av en lengre dokumentar, viser hvordan fengselsbetjenter i 2015 strippet gutten naken med makt, før de lenker han i en mekanisk stol. I tillegg ser man også bilder av hvordan andre innsatte, også de aboriginere, ble angrepet med tåregass.

– Som alle andre australiere, er jeg dypt sjokkert og forferdet av bildene som viser mishandling av barn, sa landets statsminister, Malcolm Turbnull i dag på ABC Radio.

Samtlige av de seks innsatte som ble mishandlet var barn. Nå har statsministeren beordret en granskning av de to hendelsene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gutt mishandles ved ungdomsfengsel i Australia

Bilde fra filmen som viser hvor gutten ble lenket fast til en stol.

Foto: SUPPLIED, FOUR CORNERS / Epa

– En oppvekker

Videomaterialet har igjen satt fokus på mishandling av aboriginere i Australia. I det aktuelle området hvor hendelsene fant sted, the Northern Territory, er 94 prosent av ungdommene som sitter i fengsel aboriginere. Til sammenligning er kun tre prosent av menneskene i Australia aboriginere.

– Vårt folk har visst om ting som dette lenge. Det å få det servert rett foran øynene våre slik som i går kveld må være en oppvekker for alle i Australia, sier en beveget Mick Gooda.

Han er kommisjonær i Aboriginal and Torres Strait Islander Social Justice. Gooda mener nå at noe må gjøres med måten landet fengsler unge mennesker.

– Det vi så i går kveld var absolutt skammelig.

Saksøker staten

Ministeren for strafferettslige reaksjoner i Australia har nå fått sparken, og statsministeren i det nordlige området i Australia, Adam Giles, sier til Reuters at informasjonen om mishandling har blitt hemmeligholdt for han.

Humans Rights Watch har lenge oppfordret regjeringen til å handle med tanke på overgrep i ungdomsfengsler, og mener at The Northern Territory bare er toppen av isfjellet.

– Det er snakk om overdreven bruk av makt og isolasjon av barn. Det er barbarisk og inhumant, sier direktør Elaine Pearson.

Guttens advokat har nå på vegne av sin klient saksøkt staten for overgrep og fengsling på feil grunnlag.