Harstad burde bli «samisk»

– Endelig får Harstad en mulighet til å lykkes der Tromsø ikke får det til, skriver Redaktør Bård Borch Michalsen i sitt blogginnlegg for Harstad Tidene.

Bård Borch Michalsen blogg

Redaktøren i Harstad tidene, Bård Borch Michalsen, har sin egen blogg på avisens hjemmeside.

Foto: Faksimile

I tiden etter at flertallet i Tromsø kommune valgte å ikke søke om å bli en del av det samiske språkforvaltningsområdet, har ikke diskusjonen om hvorvidt dette var ei riktig avgjørelse stått stille.

Les også: Trekker samisk søknad i Tromsø

Les også: Håper at dette ikke er punktum

Les også: Avisene glemte Sametinget

I går satt den øvrige politiske ledelsen i Alta kommune i møte med Alta Sameforening, der de ble enige om å sette i gang et kartleggingsarbeid av det samiske språket, med et felles mål; å løfte det samiske i kommunen.

Les også: Skal styrke det samiske språket i Alta

Nå mener Redaktør i Harstad Tidene, Bård Borch Michalsen, at også Harstad kommune burde løfte blikket og omfavne den samiske kulturen i byen.

Det grunnleggende utgangspunktet må uansett være at byen har en forpliktelse til å opptre åpent og inkluderende, og hvor den samiske dimensjon ikke er et problem eller en provokasjon, men derimot kan tilføre byen mangfold, farge og kraft.

Bård Borch Michalsen i sitt blogginnlegg for Harstad tidene, fredag 11.11.11.

Ingen strakstiltak

Marianne Bremnes

Ordfører i Harstad kommune, Marianne Bremnes (Ap)

Foto: Martin Mortensen/NRK

Ordfører i Harstad kommune, Marianne Bremnes (Ap) roser Michalsen for et flott blogginnlegg, men sier at per dags dato er ikke dette en sak som er på dagsordenen i kommunen.

- Denne saken har jo ikke blitt drøftet hverken i mitt parti eller i kommunestyret. Men personlig synes jeg at forslaget er positivt, og jeg kunne godt tenke meg at også Harstad kommune gjorde en forundersøkelse av det samiske språket, for å se om det er grunnlag for å søke om innlemmelse i det samiske språkforvaltnigsområdet.

- Dette er jo ikke en sak som brenner her i kommunen, og akkurat nå har vi mange utfordringer som vi må få unna. Men på nyåret er det muligheter for å sette i gang et initiativ.

På høy tid at Harstad blir samisk

Kjell Erland Pedersen

Kjell Erland Pedersen, leder i Harstad og omegn sameforening.

Foto: NSR

Leder i Harstad og omegn sameforening Kjell Erland Pedersen er ikke i tvil om at Harstad burde bli en del av det samiske språkforvaltningsområdet.

– Tiden er overmoden for at også Harstad får status som en del av det samiske språkforvaltningsområdet. Dette er jo også en kommune med mange samiske tilflyttere.

- Også hadde det jo vært litt spenstig om Harstad tok innersvingen på Tromsø, og fikk til dette før de! Avslutter Pedersen.

Hele blogginnlegget til Bård Borch Michalsen kan leses her .