Hopp til innhold

Vil gjerne møte Team Sápmi

Lederen i "Sons of Norway" i Grande Prairie ønsker å møte det samiske laget under Arctic Winter Games, men det er ikke sikkert han får muligheten.

Lederen i Sons of Norway, Chester P. Sorgaard ønsker alle i Team Sápmi velkommen til Grande Prairie.

Lederen i Sons of Norway, Chester P. Sorgaard ønsker alle i Team Sápmi velkommen til Grande Prairie.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er alltid hyggelig å møte folk fra Norge når de kommer hit. Ekstra fint hadde det vært å møte de samiske ungdommene og deres ledere mens de er her i Grande Prairie. Det sier Chester P. Sorgaard (70), som er leder i "Sons of Norway", organisasjonen for de norskættede i byen.

Hvis alt går som han og kona Adrianne vil, så kommer de til å være på plass på skistadion i Wapiti Nordic Ski Trail allerede første konkurransedagen på søndag, men det er ennå ikke helt sikkert.

En alvorlig sykdom

Adrianne (68) fikk for 17 år siden diagnosen aneurisme , som er en alvorlig skade i blodkarene i hjernen. På grunn av sykdommen mistet hun taleevnen, men hun har fått opptrening for å kunne snakke igjen. I fjor ble det også påvist at Adrienne har en svulst i hjernen.

– Adrianne er for tiden i helsekø og hun kan når som helst bli innkalt til legespesialistene i Edmonton. Hvis det skjer så vil vi ikke ha muligheten til å møte det samiske laget under Arctic Winter Games, forklarer Chester P. Sorgaard lavmælt.

Chester og Adrianne forteller sin historie under en sightseeing hvor de viser meg forskjellige steder i Grande Prairie som de synes er spennende å vise frem. Omvisningen avsluttes med en lunsj ved hesteveddeløpsbanen Evergreen Park.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Chester P. Sorgaard (70) og hans kone Adrianne (68).

Chester P. Sorgaard (70) og hans kone Adrianne (68).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Slekt i Bardu

Chester er sønn av Lars Sorgaard, som sent på året i 1912 reiste fra Norge. Han kom til Grande Prairie i 1913 for å jobbe i noen år. Han ville legge opp noen penger for så å reise tilbake til Sørdalen i Bardu i Midt-Troms.

– Det var mange på den tiden som reiste enten til Canada eller USA. I Norge var det ikke jordeiendommer å få kjøpt og det var vanskelig å skaffe seg arbeid, mens her var det nok av eiendommer og mange dollar å tjene, forteller Chester.

Han legger til at det er rart å tenke på at omtrent halve den norske befolkningen reiste ut av landet og over havet på den tiden.

Det gikk gikk likevel ikke som helt som Lars Sorgaard hadde planlagt. Han forelsket seg nemlig i Minnie Johnson fra Grande Prairie og giftet seg med henne. Sammen fikk de fire barn og av disse er Chester den yngste.

– Min far planla i 1959 å besøke Norge igjen for første gang siden han kom hit, men han døde av hjertesvikt bare to måneder før vi skulle reise. Så han fikk nok aldri sett Norge igjen etter at han kom til Grande Prairie, forteller Chester.

Samisk og norskættet

Etter farens død har imidlertid familien flere ganger vært på norgesbesøk for å hilse på sine slektninger i Bardu og flere av slektningene har vært på gjenvisitt hjemme hos Sorgaard-familien, som etterhvert har blitt en temmelig stor familie her.

Adrianne og Chester har to barn, Edward (47) og Trina (45). Edward har en gutt og ei jente, mens Trina har to gutter og ei jente. Denne jenta har fått et barn, noe som har ført til at Adrianne og Chester nå er oldeforeldre.

– Min bestemor i Bardu var halvt samisk har jeg fått høre i ettertid. Men før pleide vi ikke å snakke om slikt. Jeg tror det liksom ikke passet å snakke om sin samiske bakgrunn før i tiden, men nå er det heldigvis blitt mer åpenhet om det, sier Chester.

I dag regner Chester seg som både samisk- og norskættet.

Besøk av norske stjerner

Chester P. Sorgaard elsker å kjøre bil

Chester P. Sorgaard elsker å kjøre bil

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Familien har en gård som ligger rundt fem mil utenfor Grande Prairie. Nå er det bare to hester på gården og resten av jorda leier de ut til bønder i området.

I sin yrkesaktive tid kjørte Chester skolebuss i 32 år. Han jobbet også som dopingkontrollør ved hesteveddeløpsbanen på Evergreen Park. Dette holdt han på med i 21 år. I de siste fem årene har han jobbet i paddocken ved veddeløpsbanen for å gjøre hestene klar like før start. Titt og ofte spiller han også på hestene for å prøve lykken.

– Jeg har hatt mye moro med det her, sier Chester på perfekt norsk. Han opplyser at han har vunnet mange ganger, men ennå ikke den store premien.

De siste årene har Chester P. Sorgaard ledet lokallaget av Son of Norway her i Grande Prairie. Dette er et verv som gir ham mye.

– For noen få år siden hadde vi blant annet besøk av det norske guttelandslaget i hockey. I fjor var det norske kvinnelandslaget i curling her. Derfor blir det spennende når Team Sápmi nå kommer til Arctic Winter Games. Deres besøk betyr mye for oss som bor her, sier Chester P. Sorgaard.

Han håper virkelig at Adrianne og han skal få muligheten til å møte det samiske laget.

Korte nyheter

 • Lea meannudan dieđihanášši

  Guovdageainnu dárkkistanlávdegoddi lea otne meannudan suohkandirektevra dieđihanášši, čállá Ávvir.

  Dárkkistanlávdegoddi čuovvulii čállingotti árvalusaid ja nu ávžžuha lávdegotti suohkanstivrra earret eará váidit vejolaš láhkarihkkumiid ja vuoruhit dárkilis guorahallama dieđihanáššis. Dárkkistanlávdegoddi lasihii vel ovtta čuoggá mas árvalit ahte suohkanstivra mearrida ahte suohkana ehtalaš njuolggadusat ođasmahttojuvvojit.

  Ášši duogáš lea dieđihanášši mas suohkandirektevra Kent Valio balaha ahte máŋga suohkanpolitihkkarat leat seaguhan rollaid ja geahččalan fidnet alcceseaset persovnnalaš buriid.

  Kautokeino kommune-skilt
  Foto: Johan Ánte Utsi / NRK
 • Artista mielas leat doalut dehálaččat

  Odne lágiduvvo «Sápmi på skeiva» doalut Hársttáin. Doaluid ulbmil lea loktet bonju fáttáid sámi servodagas ja lágiduvvo ge bonju kulturjagi oktavuođas.

  Artista Elle Maija Klefstad Bær muitala ahte sutnje leat dákkár doalut hui dehálaččat. Guldal olles jearahallama suinna Veaigesáddagis.

 • Cealká njeallje ukrainalaš guovllu Ruošša guovlun

  Ruošša presideanta Vladimir Putin čađahii bearjadaga áitagiid bákkuin lahttudit stuorra osiid Ukrainas. Stuorra seremoniijas Kremlas vuolláičálle njeallje dokumeantta main bákkuin lahttuda ukrainalaš guovlluid Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Ovddalgihtii lea Putin cealkán ahte buot njeallje okkuperejuvvon guovllut leat sorjjasmeahttumat.