Vil gjenopplive sagnomsust samisk fotballturnering

Ildsjeler tar sikte på å sparke den legendariske samecupen i gang igjen – og det at på til midt i bikkjekaldeste februar, og i noe utradisjonelt format.

Sápmi vant bronsefinalen

MER SAMISK FOTBALLJUBEL?: Samisk fotball, her representert ved det samiske fotballandslagets 2009-tropp, kan få sin «renessanse» dersom Håkan Kuorak (nest-ytterst til venstre) får det som han vil.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Håkan Kuorak

SAMLER TROPPENE: Håkan Kuorak er president i det samiske fotballforbundet FA Sápmi. Han er forbundets aller første president, og har innehatt vervet siden 2014.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Samecupen hadde gjerne sin storhetstid på 70- og 80-tallet, men fra og med 90-tallet begynte det å skrante for turneringen.

Laber interesse og liten påmelding har ført til flere avlysninger både på 2000- og 2010-tallet.

Vinteren 2014 ble imidlertid et nytt samisk fotballforbund stiftet.

En av forbundets hovedmålsettinger er å gjenopplive den tradisjonsrike turneringen, noe Ávvir var først å melde om (ekstern lenke).

Fotball og samisk jubileum i skjønn forening

Etterdønningene etter den samiske 100-årsmarkeringen «Tråante 2017» i Trondheim har knapt lag seg, og på svensk side har man ikke fått nok av feiringen.

I Østersund klasker man til med ytterligere en samisk 100-års feiring – «Staare 2018», som arrangeres mellom 5. og 11. februar (ekstern lenke).

Dette er en markering for at det er 100 år siden man samlet seg til det aller første svensksamiske landsmøtet.

Det er i sammenheng med dette jubileet at FA Sápmi tar sikte på å arrangere samecupen for 2018, i noe originalt format, riktig nok.

FA Sápmi

ARRANGERER: FA Sápmi ble opprettet i mars 2014, og er en etterfølger etter det forrige fotballforbundet; Samisk fotballforbund (SFF). Sistnevnte opphørte med sin virksomhet tidlig på 2010-tallet blant annet på bakgrunn av gjeldsproblemer. FA Sápmi omfatter fotballag og -foreninger i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Blir en test

Det samiske fotballforbundets president informerer om at blir såkalt 9-erfotball, ikke den tradisjonelle 11-erfotballen – og det blir innendørs, som følge av at samecupen arrangeres den 9. og 10. februar.

– Samecup-arrangementet blir en test. Alle divisjonslag har jo spillefri på vinterstid. Dermed skulle spillere ha anledning å delta, bortsett fra dem som spiller futsal, sier fotballpresident Kuorak til NRK.

– På sommerstid har det vært en utfordring å arrangere samecupen grunnet mangel på tilgjengelige spillere. Spillerne er jo som oftest opptatt i divisjonsspill da, legger han til.

Vil ha flust med påmelding

FA Sápmi-presidenten håper at så mange fotballag som mulig melder seg på.

– Får vi ti påmeldte herrelag og fire damelag, så mener jeg det er bra, tatt i betraktning at dette arrangeres på vinteren. Målsettingen er uansett å tilpasse kampskjemaet etter antall påmeldte lag, sier Håkan Kuorak.

Etter turneringen i februar, skal forbundet evaluere arrangementet, blant annet for å kunne avgjøre om – og hvordan – samecupen eventuelt skal arrangeres i framtiden.

Fotballforbundet har via Facebook publisert påmeldingsinformasjon til samecupen 2018:

Inbjudan till samecupen i fotboll i Staare/Östersund 9 - 10 feb 2018 Inbjudan till Samecupen i fotboll...

Posted by FA Sápmi on Thursday, October 26, 2017