NRK Meny
Normal

Vil fremme samisk kultur i Bodø

– Mulighetene er der, det sier Astri Dankertsen om mulighetene til å lage tilbud til den samiske befolkningen i Bodø.

Fra middagsservering i rådhuset i Bodø 6. februar

Fra middagsservering i rådhuset i Bodø 6. februar i år.

Foto: Astri Dankertsen

Dankertsen som er leder i Sami Culture Club, forteller at dette også er holdningsskapende arbeid hvor målet er å løfte statusen samisk har i hverdagslivet.

– Vi ønsker å gjøre samisk tilstedeværelse naturlig. Fra å være noe eksotisk, fremmed og rart til å være en helt vanlig del av nordnorsk hverdag, sier hun.

Prøver så godt de kan

Astri Dankertsen

Astri Dankertsen

Foto: Privat

– Vi er jo ikke så mange. Vi er i praksis en liten vennegjeng som gjør det vi selv vil. Hvis vi har lyst til å ha en samisk konsert eller et samisk bokbad, så prøver vi så godt vi kan å få til en søknad.

Videre sier Dankertsen at en av målsetningene til de som jobber med Sami Culture Club er å synliggjøre samisk i Bodø.

– Sami Culture Club har jo alltid hatt egentlig to målsetninger med arrangementene våre. Det er for det første å lage et samisk miljø for den samiske delen av befolkningen i Bodø, og for det andre at vi ønsker å synliggjøre samisk språk og kultur i Bodø som by til hele befolkningen.

– Vi gjør jo det med å ha konserter for eksempel. Flere år har vi hatt samiske DJer. I fjor så hadde vi DJ på lørdag på Dama Di, som er den mest populære uteplassen i Bodø. Og så klarte er det mange andre, både privatpersoner og personer i kommunen og fylkeskommunen som jobber med det samme som vi gjør.

Kafé er drømmen

– Det å ha en samisk kafe vill vært drømmen vår, sier Dankertsen før hun fortsetter: – At vi hadde hatt en samisk kafe som var åpen for alle, og som vi også kunne ha hatt samiske arrangementer på og hvor man kan synliggjøre samisk kultur, næringsliv.

– At man kunne hatt en sånn kul happening, en kul plass hvor alle var velkommen og som var med på å synliggjøre samisk kultur og som var med å være en møteplass for den samiske befolkningen, sier Dankertsen.

Hun forteller at mulighetene, viljen og pengene er tilstede, så mye er opp til hva de gjøre det til.

– Selv om det ikke stemmer at Bodø er Norges største sameby, så kan vi vel si at Bodø er Nordlands største sameby, humrer Dankertsen.