Vil fremme lulesamisk med aktiviteter

I år er femte gangen organisasjonen Doajmma Siebrre Julev-sábme (DSJ) arrangerer Julevsáme vahkko, eller lulesamisk uke.

Julevsáme vahkko - Lulesamisk uke

Her fra Hellmocup under Julevsáme vahkko i fjor.

Foto: NuorajTV

Lulesamisk uke er en årlig hendelse som finner sted i den lille bygda Musken i Tysfjord. En «happening» som arrangeres for femte gang denne uken.

Vil fremme lulesamisk

Formålet med lulesamisk uke er å fremme og styrke det lulesamiske språket. Dette gjennom forskjellige aktiviteter som ikke bare omfatter både språk og kultur, men også gjennom idrett.


Mange forskjellige akitviteter


Prosjektleder for Julevsáme vahkko, Rachel Nergård, forteller at det er en uke som består av veldig mange forskjellige aktiviteter.

Fiskekonkurranse, fjellvandring, fotballskole, duodje- og språkkurs er bare noen av aktivitetene som arrangeres uner Julevsáme vahkko.

– Dette er også det femte året vi har duodjekurs, hvor barn, unge og voksne får lære seg å utøve duodje. De som allerede kan det får jo lov til å delta, sier hun.

Rachel forteller at duodjekurset går over to dager, hvor deltakerne får lære seg dibmaduodje eller myk duodje som det også heter.

– Vi har også aktiviteter som fjellvandring. Det blir på en måte som en konkurranse hvor man kan vinne pengepremier. Poenget er jo å få folk til å gå på tur i fjellene, og de som deltar er med i trekningen av pengepremien.


Språkkurs


Rachel forteller at i år har de også språkkurs for de som vil lære seg lulesamisk.

– Hvis man ser bort ifra duodjekurset som er på to dagers, er alle kursene ganske små. Alle på mellom seks til syv timer.
Og alt avsluttes med den tradisjonelle fotballturneringen Hellmocup, som arrangeres til helgen.