NRK Meny
Normal

Vil forsikre seg om at de ikke bryter loven

– Vi har stengt det nå fordi at vi må være helt sikre på at det er i tråd med bestemmelsene i personvernloven.

Gunnar Syverud

Kommunikasjonsdirektær i landbruksdirektoratet, Gunnar Syverud.

Foto: Landbruksdirektoratet

Det sier kommunikasjonsdirektør i landbruksdirektoratet, Gunnar Syverud.

Landbruksdirektoratet vedtok tidligere i juni i år å stenge merkeregisteret for reinmerker for innsyn. Syverud forteller at de må være helt sikre på at de har et register som ikke bryter med regelverket.

– Bestemmelsene tilsier jo at det er stort sett bare personer med samisk opprinnelse som får adgang til å få registret, og da må vi være helt sikre på at det ikke kan oppfattes som et etnisitetsregister det vi har, sier Syverud.

Særskilt vern

Rannveig Bakke Tvedten i Datatilsynet sier at opplysningene om etnisitet har et særskilt vern etter loven. Hun syns ikke registeret i seg selv er problematisk bortsett fra et vilkår, nemlig at en var av samisk opprinnelse.

– Det kan problematisk på det måten, selv om de i det registeret ikke syns det er problematisk og ikke syns at det gjør noe, syns at registeret egentlig var veldig bra.

– Det er sånn at hvis du får oversikt over personer som har en viss etnisk bakgrunn, så kan det oppfattes negativt av både de som står på lista, men også andre som syns at det ikke er noe hyggelig at vi som samfunn har lister over etnisk tilhørighet, sier hun.

Loven fastsetter merkeregister

Nils E. Øy

Nils Øy.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Nils Øy i Pressens Offentlighetsutvalget sier at det er litt vanskelig å forstå begrunnelsen, selv om etnisitet er regnet som sensitive personligheter i personopplysningsloven.

– Men på en annen side så hvis det har et godt formål og ikke kan misbrukes til noe, så kan det vel ikke være noe i veie for det. Og reindriftsloven fastsetter jo at det skal være et merkeregister, og hvis ikke folk kan bruke det og det er åpent så har det ikke noen mening lengre.

Han mener det er en nødvendighet å ha et slikt register hvis man skal ha reindrift.

– Det er ikke noe i veien for å ha et slikt register, selv etter personopplysningsloven hvis det er lovbestemt hvordan det skal opprettes og brukes.

Ikke helt høvelig

Reineier Aslak N. Utsi sier at han pleier å bruke merkeregisteret under merkekontroll hvis de treffer på noen ukjente merker.

– Det går veldig kjapt å sjekke merker, og spesielt de nye merkene som kommer.

Aslak N.Utsi

Aslak N.Utsi.

Foto: Privat

Han forstår ikke helt hvorfor siden med merkeregisteret er stengt.For han gjør ikke noe om opplysninger kommer ut. Han foreslår en løsning slik de har i Finland.

– Hver siida har en egen kode som de får adgang med til merkesiden slik at man får se på merkene. Det hadde kanskje vært noe får Norge også hvis det er slik at personlige opplysninger ikke skal komme ut.