Hopp til innhold

Vil forby bruk av samekofte i retten

– Bruk av samekofte kan være problematisk i saker mellom samer og ikke-samer i enkelte områder av landet, sier seniorrådgiver i Domstolsadministrasjonen.

Indre Finnmark Tingrett
Foto: NRK

– Dette er jo en del av et større spørsmål knyttet til rettens uavhengighet og rettens nøytralitet, hvor vi ser at dette med samekofte kan bli en problemstilling, særlig i saker mellom samer og ikke-samer i visse områder av landet, sier seniorrådgiver Terje Karterud i Domstolsadministrasjonen.

– Har dere fått noen henvendelser der koftebruk har vært problematisk?

– Nei, ingen direkte henvendelser, men vi er klar over at samekofte har blitt brukt i retten en del ganger, og da har spørsmålet om dette er riktig eller ei blitt fremmet uten at man har gått noe dypere inn i diskusjonen, sier Karterud.

Kofte og hijab

Karterud har vært ansvarlig for høringsnotatet om bruk av hijab og andre religiøse og politiske klesplagg som Domstolsadministrasjonen tok initiativ til tidlig høsten 2009. I forslaget foreslår Domstolsadministrasjonen å forby bruk av samekofte i retten.

Bakgrunnen for høringen er fjorårets debatt om bruk av hijab i politiet, sier Domstolsadministrasjonen i presentasjonen av høringsnotatet.

– Hijab er et religiøst og politisk klesplagg. Likestiller dere kofte med hijab?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi skriver i høringsnotatet at dette er en folkedrakt som må ses på mer som et kulturelt enn et politisk symbol, så vi likestiller det ikke. Men retten skal oppfattes som nøytral og uavhengig av partene som skal møte i retten. Retten skal ikke gi uttrykk for tilhørighet, for eksempel til bestemte grupperinger, sier Karterud til NRK Sámi Radio.

– Kofte er arbeidsantrekk

Til tross for en rekke innvendinger Domstolsadministrasjonen er klar over kan komme, konkluderer høringsnotatet med å ville forby bruk av samekofte. Domstolsadministrasjonen finner at reguleringen også bør gjelde bruk av samekofte, heter det.

Begrunnelsen er at rettssaker i områder med samisk befolkning lett vil reise spørsmål som berører samisk kultur og samiske rettigheter, og at det da er viktig at dommeren framstår som objektiv og nøytral

– Dette virker for meg litt rart. Kofte er for mange samer et arbeidsantrekk. Jeg har selv brukt kofta i en rekke jobbsammenhenger. Hvorfor skal ikke en dommer også kunne bruke kofta på jobb, spør sametingspresident Egil Olli (Ap).

Ingen samiske organisasjoner har ennå uttalt seg i høringsrunden der det er satt svarfrist 15. januar. Olli sier til nyhetsbyrået NTB at Sametinget bør uttale seg i saken.

– Ubehagelig

– Jeg trives mye mer i kofte enn i dress. For meg ville det vært ubehagelig dersom noen ville satt et forbud for at jeg ved visse anledninger ikke får bruke kofte, sier sametingspresident Egil Olli til NRK Sámi Radio.

Domstolsadministrasjonen understreker at forslaget om å forby bruk av kofte i retten, vil gjelde fagdommere og rettens personale. Forslaget om å forby kofte vil ikke gjelde meddommere, de ulike partene i retten eller advokatene.

Sametingspresidenten er ikke enig i dette.

– Vi kan ikke godta at enkelte i en domstol får lov til å bruke kofte, mens andre ikke kan. Kofta er jo samenes klesdrakt, sier Olli.

– Brudd på nøytralitet

Indre-Finnmark tingrett stiller seg kritisk til forslaget. I høringsuttalelsen skriver de følgende:

– «Det er en selvfølge at dommere og domstoler også i samiske områder fremstår som uavhengig og upartisk. Det er imidlertid vanskelig å forstå at dette skal kunne oppnås ved å forby bruk av samekofte, i særdeleshet når andre typer kulturelt betingede klær ikke berøres av forslaget. Et forbud mot bruk av samekofte fremstår da tvert imot som et brudd på domstolenes nøytralitet når det gjelder forholdet mellom folk og kulturer.»

Kofte kun for festlige anledninger

Sorenskriver i Indre-Finnmark tingrett, Finn-Arne Schanche Selfors sier til NRK Sámi Radio at dommere i hovedrett skal bruke den tradisjonelle dommerkappen, men at man i mindre rettsmøter kan velge hva man vil ha på seg.

– Jeg synes at forslaget er ubehagelig, selv om det er i mer sjeldne tilfeller at det er naturlig for en dommer å kle seg i kofte. Men det finnes de tilfeller hvor det vil være naturlig at også dommeren tar på seg kofta, sier dommer Selfors.

Selfors mener at forslaget fra Domstolsadministrasjonen er av prinsipiell art.

– Jeg undres over hvorfor kofte ikke skal være lov, mens andre klesplagg aksepteres. Det virker som om Domstolsadministrasjonen mener at en kofte er mindre nøytral enn eksempelvis en sort dress. De mener kanskje at kofte passer kun for festlige anledninger, sier Selfors.

Avgjørelse til våren

Av de totalt 12 innkomne høringsuttalelsene som hittil er kommet inn, er det kun uttalelsen fra Indre-Finnmark tingrett som nevner et eventuelt kofteforbud.

Etter at høringsfristen som er satt til 15. januar er gått ut, vil Domstoladministrasjonen gjennomgå alle de innkomne høringsuttalelsene før de vil bli lagt frem for styret som vil treffe en endelig avgjørelse i mars-april.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK