NRK Meny
Normal

Vil dele gamle minner

Det finnes flere måter å minnes tilbake på. Redskaper og eldre gjenstander kan være en vekker for mange. Marie Åshild Kemi fra Karasjok har valgt å dele disse minnene.

Museet til Marie Kemi

Museet til Marie Kemi like utenfor Karasjok sentrum.

Foto: Privat

Ikke mange hundre meter utenfor Karasjok sentrum finner vi noe utenom det ordinære. Marie Åshild Kemi fra Karasjok har nylig startet opp sitt eget lille museum. Museet i seg selv er ikke av den største sorten, men inneholder allikevel mye tradisjon og litt historie.

–Jeg kjøpte mine foreldre sitt hus nå i høst, og etter hvert som jeg gikk igjennom det så fant jeg mange ulike gamle gjenstander og samiske klær. Og da tenkte jeg ettersom jeg har så god plass i dette uthuset, så kan jeg jo like godt starte opp mitt eget lille museum.

Gir et innblikk i det hverdagslige

Museet framstiller den samiske levemåten fra gamle dager og gir et innblikk i hvordan det var å leve på den tid.

Museet til Marie Kemi

Eldre gjenstander i museet

Foto: Privat

–Vi har hatt flere på min alder og også eldre. Når de først kommer så prater de veldig lenge over det og minnes over barndommen. Vi har til og med hatt utenlandske turister her, de ringte meg og jeg visste dem rundt.

Inspirert av reiser

Marie Kemi

Marie Åshild Kemi ute i naturen.

Foto: Privat

Kemi sier seg selv inspirert av ulike reiser. Hun har blant annet fått inspirasjon fra Sverige hvor hun har besøkt det meste av museer og loppemarked hun har kommet borti.

–Ja det har jeg. Jeg stopper som oftest på alle museer og loppemarked jeg kommer borti, selv om mannen min til tider kan bli litt lei.

Håper det vekker interesse

Kemi sier seg håpefull og ønsker gjerne at folk tar seg tiden til å minnes tilbake.

–Jeg håper jo virkelig at folk tar seg tid og kommer og prater om disse gjenstandene. Noen gang fyrer jeg et bål her utfor og serverer kaffe til besøkende. Det er ikke alltid jeg er hjemme men om ikke så er det bare å ringe.

En historie til alt

Kemi forteller engasjert om flere av utstillingsobjektene, man kan godt si at hun har en historie til det meste. Her finner vi blant annet kofter, redskaper, ski og til med samiske dukker.

Kemi ønsker nemlig å finne flere objekter å vise frem til gjestene, så videre utvidelser skal vi heller ikke se bort ifra forteller hun.