Vil bygge kultursenter i Kautokeino

Thon hotels vil trekke turister fra hele verden til Kautokeino ved å vise frem samenes liv og deres bruk av ressursene på vidda.

Olav Thon i Kautokeino

Olav Thon i Kautokeino

Foto: Marie Elise Nystad/Berit Solveig Gaup

Det skriver Altaposten .

Administrerende direktør i Thon hotels, Morten Thorvaldsen, forteller at de ønsker å bygge opp et opplevelses-/kultursenter. Først var man opptatt av at samiske matvaner og retter ble vektlagt i senteret, men det er ikke lenger hovedinnholdet.

– Folk vil oppleve kulturhistorien

– Vi er fortsatt opptatt av det. Men vi har dreid hovedinnholdet mer mot hvordan samene som urfolk har levd og hvordan de har utnyttet ressursene på vidda, påpeker han overfor lokalradioen GLR.

– Hva er det vi mennesker er opptatt av? Hva er det vi ønsker å oppleve? Jo det er kulturhistorien.

Prosjektet henger sammen med en satsing de gjør på et tilsvarende opplegg i Svolvær i Lofoten.

– Jeg håper at vi allerede neste år kan vise frem skisser og innhold i senteret for Kautokeino, sier Thorvaldsen.

Thon hotels er medlem i Global hotel allianse og har solgt inn prosjektet der.

– Interessen i kjeden er stor. Det kommer allerede spørsmål om innhold og opplevelser fra flere steder rundt i verden. Så det kan godt hende dette blir et senter som vil trekke folk til Kautokeino fra hele kloden, spår Thorvaldsen.

Stor lokal interesse

Han forteller om stor lokal interesse for prosjektet, nå gjelder det bare å få midlene på plass.

– Vi må ha forankring i samfunnet, i fiskerne i Lofoten og det samiske i Kautokeino. Det er mange brikker som skal inn her, men det lokale apparatet er ihvertfall positiv, så akkurat nå ligger det på hvordan vi skal få midlene på plass, sier Thorvaldsen og forteller at de i Kautokeino har vært i dialog med Kautokeino kommune og Internasjonalt reindriftssenter (ICR).