NRK Meny
Normal

Vil bli mer politisk

Den nest største samiske organisasjonen i Norge, ønsker nå å bli mer politisk.

Landsmøtet til Samenes Folkeforbund 2014

Delegater på landsmøtet til Samenes Folkeforbund i Tromsø.

Foto: Pressebilde SFF

Samenes Folkeforbund, SFF er nest største samiske organisasjon i Norge (etter NSR) og på landsmøtet i Tromsø sist helg ble det vedtatt at de ikke lenger bare skal være en kulturorganisasjon, men også jobber mer politisk.

– Det kom kjapt et vedtak om at den samepolitiske enheten i Samenes Folkeforbund, Samenes valgforbund, skal gjenoppstå og velges folk som skal jobbe med det politiske arbeidet for oss.

– Må på sametinget

Nestleder Henrik Kolstrøm er ganske klar på at de må ha inn representanter på Sametinget også.

– Vi skal være mer med i de samiske samfunnsdebattene, noe vi har prøvd på gjennom leserinnlegg om aktuelle saker, men det er ikke nok, mener nestleder Henrik Kolstrøm.

Mye bråk

Etter landsmøtet i SFF for to år siden, ble det full splittelse i forbundet når en ny leder ble valgt, og flere lokallag trakk seg fra Samenes Folkeforbund.

For et år siden trakk daværende leder Ingebrigt Pedersen seg, og en ny fungerende leder og nestleder har fungert i Samenes Folkeforbund.

– Jeg ser på dette landsmøtet i Tromsø som en ny start og håper at alle skal jobbe for at vi skal bli en stor organisasjon igjen, sier nestleder i SFF, Henrik Kolstrøm.

Samenes Folkeforbund har 560 registrerte medlemmer, men innen to år håper de at det skal være over tusen medlemmer.

Sammen med SLF

I løpet av det siste året har også Samenes Folkeforbund og Samenes Landsforbund, SLF inngått samarbeid, og SLF er gått inn i Samenes Folkeforbund. Samenes Folkeforbund ble i sin tid dannet etter bråk i akkurat Samenes Landsforbund og stiftet som en ny samisk organisasjon.

Siste leder i SLF, Stein Are Olsen, var på landsmøtet til SFF sist helg, og mener dette var det beste som kunne skje SLF, for de hadde bare 50 betalende medlemmer på slutten.

– For oss er det en berikelse at vi har fått til dette samarbeidet og noe som også kan gjøre oss sterkere som forbund, mener Henrik Kolstrøm.

For noen år siden var også Samenes Folkeforbund største samiske organisasjon, større en Norske Samers Riksforbund.

– Bra for det sjøsamiske

Styremedlem Sigvald Persen i den sjøsamisk fangst- og fiskeriorganisasjonen Bivdi, kjenner ikke så godt til arbeidet til Samenes Folkeforbund, men alle som er med å fremmer de sjøsamiske interessene, ønskes velkommen.

– Om de også ønsker å komme inn på sametinget med representanter, kan det være bra for alle oss som kjemper for det sjøsamiske, for det er noe vi i Bivdi savne, forklarer Persen.

Nye folk

Den største samiske organisasjonen NSR har i denne perioden 11 sametingsrepresentanter, og to representanter gjennom samarbeidslista NSR/Samefolkets parti. I tillegg har NSR fem personer i Sametingsrådet.

Nestleder Henrik Kolstrøm ser for seg at også de kan få inn to-tre representanter ved neste Sametingsvalg, og arbeidet mot dette starter allerede nå.

Etter å ha fungert som leder i over et år, ble Liv Slettli valgt til ny leder i Samens Folkeforbund. Fungerende nestleder Henrik Kolstrøm fortsetter som nestleder.

Stein Are Pus Olsen

Tidligere SLF leder Stein Are Pus Olsen (Bildet) er valgt inn i styret til samenes Folkeforbund, etter at SLF og SFF har slått seg sammen.

Foto: Pressebilde

Styremedlemmer i SFF er Yrja Hammer (Ny), Bjørg Bonk (Ny), Stein Are Pus Olsen (Ny, tidligere SLF), Jan Arne Klemetsen og Ingvi Erlendsson Luthersson.