Tar til ordet for å berge truet duodji

Den unge duodjiutøveren og sametingsrepresentanten for NSR, Sandra Márjá West, foreslår en løsning for å berge truede former for duodji.

Hender i ferd med å forme et samisk belte

Ann Solveig Nystads hender i gang med å lage tradisjonelt samisk belte. Hun etterlyser mulighet til å holde kurs innen kunsten å forme slike belter.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Vi foreslår et mentorstipend. Det gjør vi slik at duodjiutøverne, som kan teknikkene som er i ferd med å forsvinne, kan bli frikjøpt fra jobben i for eksempel ett år, og dermed få råd og mulighet til å lære yngre utøvere disse teknikkene.

Forslaget kommer fra NSR-representant Sandra Márjá West. Tidligere i dag kom det fram at samiske duodjiutøvere ikke har råd til å ta fri fra jobben for å holde kurs i duodji.

– Jeg har rett og slett ikke råd

Ann Solveig Nystad er en av bare ti som lager og selger de tradisjonelle samiske ullbeltene fra Finnmark. Ikke nok med det, som 53-åring er hun sannsynligvis også den yngste. Kjempe for det spesielle beltet har blitt hennes hjertesak.

Ann Solveig Nystad viser frem beltet hun er i ferd med å veve

Beltemaker Ann Solveig Nystad er bekymret for at teknikken hun har lært av sin bestemor skal forsvinne.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Jeg har svært lyst til å holde slike kurs, men slik det er nå er timebetalingen altfor dårlig, jeg har rett og slett ikke råd til å ta meg fri fra jobben til å holde kurs. Når det tar en hel uke å lage et belte, så sier det seg selv at det er tidkrevende å lære det bort, sa Nystad til NRK.

Vanskelig uten en mentor

West er selv duodjistudent i Jokkmokk. Først tok hun samisk sløyd. Deretter samisk håndverk. Begge går under det samiske navnet duodji.

Hun har prøvd ut teknikken som Nystad bruker for å lage belter.

– Jeg har på egen hånd sittet og prøvd å veve på samme måte, ved å se i bøker og på bilder, og følge rådene der. Men det er ikke så lett uten en lærer, forteller den unge duodjiutøveren.

Selv etter én måned med prøving og feiling, ble det mest feiling. Slike teknikker, som har blitt lært fra mor til datter i generasjoner, krever rett og slett en mentor mener West.

– Så jeg skulle ønske at noen som kunne čuoldin, som teknikken heter, kunne lært meg.

Mener det er mulig med dagens budsjett

Sametingspolitikeren tror at det er mulig å dele Sametingets duodjibudsjett i tre deler. En: Mentorordningen, 2: tradisjonell duodji for salg, og 3: moderne design.

På Sametinget kom det under rådets fremlegging av satsing på duodji at de ikke får tildelt alle duodji-midlene, dermed mener West det finnes rom for endringer.

Sandra Márjá West

Duodji-student og NSRs sametingsrepresentant Sandra Márjá West mener at en mentorordning ville kunne være med på å redde utrydningstruede duodji-teknikker.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK
 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.