NRK Meny
Normal

Vil bedre kommunens økonomi

Karasjoks nye ordfører er klar til å svinge seg rundt for å rette på kommunens skakkjørte økonomi. Med seg har hun mange nye unge kommunestyrerepresentanter.

Anne Toril Eriksen Balto

Karasjoks nye ordfører, Anne Toril Eriksen Balto (Sp), er klar for sin nye jobb.

Foto: Privat

Marit Sofie Holmestrand intervjuer Anne Toril Eriksen Balto (nordsamisk).

– I forrige valgperiode var jeg den yngste på kommunestyret i Karasjok, men nå er det valgt inn flere som er enda yngre og det synes jeg er veldig bra. Det viser at unge mennesker også bryr seg om samfunnet, sier en optimistisk Anne Toril Eriksen Balto (34).

34-åringen blir ny ordfører i Karasjok etter at Arbeiderpartiet og Kjell H. Sæther har sittet i ordførerstolen i kommunen de siste 24 årene.

Første kvinnelige ordfører

Under årets kommunevalg gjorde Senterpartiet et brakvalg og har fått inn fem representanter til kommunestyret. Også samarbeidspartiet Karasjoklista gjorde et godt valg, og fikk inn tre representanter.

I tillegg til Karasjok lista har Senterpartiet inngått et politisk samarbeid med Flyttsamelista og Høyre. 20. oktober vil den nye ledelsen i kommunen konstituere seg.

Anne Toril Eriksen Balto

Anne Toril Eriksen Balto.

Foto: Privat

– Vi har sagt at vi vil prioritere barn, ungdom, skole, eldreomsorg og helsepolitikk. Også næringspolitikk og kultur er viktig for oss. For oss er det viktig at folk skal ønske å bo her og at nye folk skal ønske å flytte hit. Jeg vil at de som bor i Karasjok skal kunne leve det gode liv. Derfor har vi de tre slagordene: Bo her! Kom hit! Lev her!, forklarer Balto.

Den unge kvinnen med det blonde håret og et vinnende smil er den første kvinnelige ordføreren i Karasjok noen gang. Hun er også den første Sp-ordføreren i samekommunen i hjertet av Finnmark. Tidligere har ordførerne utelukkende vært menn og representert enten Arbeiderpartiet (Ap) eller Samefolkets liste (SfL). Det er Ap som har regjert lengst, mest og oftest.

– Jeg har en veldig god følelse. Jeg har det veldig bra og er takknemlig for at folk har stemt på oss og på denne måten gitt oss tillit. Jeg er også veldig glad på vegne av våre koallisjonspartnere, sier Balto.

– Mange urfordringer

Nyordføreren sier at det nye kommunestyret absolutt ikke kommer til dekket bord. Hun er klar over at det er veldig mye å ta tak i når det gjelder å sikre karasjokingene det gode liv.

– Vi har veldig mange store utfordringer, men vi er alle klare til å ta ansvar og vi vil gjøre alt det vi kan for at Karasjok skal bli et bedre sted å bo i, lover Balto.

For å oppnå dette er den nye ordføreren villig til å jobbe litt annerledes enn det som er vanlig.

– Vi må søke etter arenaer, der vi kan møte folket og de som har valgt oss inn i kommunestyret. Det skal ikke være slik som det er i dag at det er folket som må lete etter oss politikere. Vi vil heller snu på det. Åpenhet i kommuneadministrasjonen er viktig. Det vil igjen føre til at folk bryr seg mer om politiske saker, tror Balto.

Anne Toril Eriksen Balto er født og oppvokst i Karasjok og er økonomiutdannet. Hun har bodd noen år andre steder i Norge, men da hun flyttet tilbake til bygda var hun fast bestemt på å være med på å påvirke den politikken i bygda der hun bor.

– Jeg lever i en moderne familie, der jeg og min mann ikke har felles barn. Jeg har ei datter og han har to døtre. Likevel er vi en familie på fem medlemmer, forklarer Balto.

– Innse realititene

Den nye kvinnelige ordføreren i Karasjok tror ikke at kvinner nødvendigvis er flinkere enn menn til å rydde opp i en skakkjørt økonomi eller andre viktige forhold i samfunnet, men nå er det nå en gang slik at hun er kvinne og at hun skal være den som leder arbeidet med å bedre økonomien i kommunen.

Anne Toril Eriksen Balto

Anne Toril Eriksen Balto.

Foto: Privat

– Det er viktig for å innse realitetene. Kommunen er inne i økonomisk trange tider. Hvis man ikke innser realitetene, ja da er det også vanskelig å finne løsninger. Vi kan heller ikke fortsette å bruke for mye eller det vi har midler til. Midler som er øremerket til spesielle tiltak må jo gå til det det er ment til, påpeker Balto.

Hun kommer direkte fra en jobb i Sparebank1, og er ganske snart klar til å pakke sakene sine for å begynne i jobben som ordfører.

– På en måte gleder jeg meg. Jeg har lenge vært i politikken og nå kan jeg jobbe med politikk på heltid. Det gir meg en stor glede og det er en enorm ære for meg at jeg får begynne i en slik jobb, sier Anne Toril Eriksen Balto.