NRK Meny
Normal

- Plantene har hjulpet meg med smertene

Urter og planter er tradisjoner som går langt tilbake i tid i den samiske historien. Nå skal tradisjonene føres videre.

Fierpen-roehtse

Før i tiden bruktes planter og urter både til medisin og mat. Før saltet kom til for fullt, ble det brukt en slags saltvekst for å få mer smak på maten.

– Den finnes nå også, men det er vanskelig å oppdage den. Den må tas tidlig på våren før det andre gresset kommer å dekker over den, sier Ingvald Jåma.

Ingvald Jåma

Ingvald Jåma

Foto: Ristin Persson / NRK

Sammen med språksenterene i Snåsa og Røyrvik, Gïelem Nastedh og Gïele Aernie, ledet Ingvald Jåma fra Fosen i Nord-Trøndelag, kurs i samiske tradisjoner om urter og planter.

Ingvald har selv hatt stor bruk for ulike planter i oppveksten sin. En spesiell vekst er tystbast, den skal kurere sterke smerter. Han har selv hatt stor nytte av denne naturmedisinen da han kom ut for en ulykke en gang.

– Hadde jeg ikke hatt tilgang til den hadde jeg ikke vært i live da jeg sto fast under en bro i fem timer. Jeg tok jeg en bit av det og etter tretti minutter så begynte smertene å gå bort. Jeg har ikke hatt smerter etter det, sier han.

Gamle som unge deltok

Eli Kappfjell

Eli Kappfjell

Foto: Ristin Persson / NRK

En plass mellom tretti og førti mennesker deltok på denne eksursjonen, gammel som ung. Eli Kappfjell fra Majavatn i Nordland har ikke benyttet seg av urter og planter i noen stor grad, men synes det var interessant å høre om det.

– I barndommen spiste jeg noe av det, det var veldig god lukt og smak av det. Nå til dags er det så mye annen mat som kommer slik at det ikke er nødvendig å gå ut å lete selv, sier hun.