NRK Meny
Normal

Videoen viser reinens dødstur rett i ura

Reineieren er i dag takknemlig over at han overlevde mandagens tragedie, men over 130 rein skal ifølge Fylkesmannen være død.

137 rein døde i en forferdelig ulykke i Bindal kommune i Nordland. Ulykken skjedde da Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt holdt på med reinflytting fra vinter til sommerbeite.

SE VIDEO: Videoen gir et overblikk over det området der mandagens reintragedie skjedde. Foto: Gun M. Utsi, Torstein Appfjell, Ole Henrik Kappfjell. Redigering: Maien Gaup Sandberg og Rune Kjær Valberg.

– Skuteren begynte å skli nedover den isglatte og stupbratte fjellsiden. Selv datt jeg foran skuteren og unngikk så vidt å havne under den. På et eller annet underlig vis fikk jeg holdt meg fast i en stein. Da skuteren forsvant nedover stupet, unngikk jeg å følge med.

Ole Henrik Kappfjell

Ole Henrik Kappfjell er takknemlig for at han fortsatt lever.

Foto: Privat

Slik beskriver reineier Ole Henrik Kappfjell de dramatiske sekundene da skuteren hans holdt på å skli ned i ura i Bindal kommune i Nordland.

– 137 døde reinsdyr

Rett før hadde mer enn hundre rein havnet utfor stupet.

I går var det antatt å være rundt 80-100 døde rein, i dag viser det seg for å være betydelig flere.

Ing-Lill Paval fra Fylkesmannen i Nordland sier til NRK at de har klart å telle seg fram til så mye som 137 døde reinsdyr.

– Det er en veldig stor tragedie, sier Paval.

Ulykken skjedde mens reinbeitedistriktet hans Jillen-Njaarke holdt på å flytte reinen fra vinterbeite til sommerbeite.

– Jeg er fremdeles i sjokk. I går var jeg på ulykkesstedet og fikk se all den døde reinen som lå der. Det er en forferdelig sorg, mest sjokk og jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette er det største marerittet en reineier kan oppleve, forteller Kappfjell.

Skjedde under reinflytting

Ole Henrik Kappfjell forteller til NRK om dramatikken som skjedde på mandag.

– Jeg så ikke selve ulykken da reinen falt utfor stupet. Men vi var tre snøskutere som holdt på å gjete reinen, som skal flyttes fra vinterbeitet på fjellet og til sommerbeitene ved kysten. Et helikopter hadde samla flokken, som vi da skulle drive, forteller Kappfjell.

Ole Henrik Kappfjell

Ole Henrik Kappfjell.

Foto: Liv Inger Somby

Flokken skulle samles ved et vann og deretter flyttes nordover.

– Det var glattis oppe på fjellet og reinen har sklidd utfor stupet og et stort antall dyr omkom.

Kappfjell er i dag mest glad for at han unngikk en brå og brutal død i en steinete ura.

– I dag er jeg mest takknemlig for at vi alle er i live. Vi i distriktet har jo tidligere opplevd arbeidsulykke der det ikke gikk så bra. Da mistet jeg en arbeidskollega, sier Kappfjell i en stillferdig og ettertenksom tone.