Viddas datter slutter som stabsleder etter 15 år

Denne uka har Randi Romsdal Balto (62) for siste gang som stabsleder ledet gjennomføringen av Sametingets plenum.

Randi Romsdal Balto

Randi Romsdal Balto (62) har i 15 år hatt ansvaret for at plenums- og komitèmøtene på Sametinget går som de skal. – En veldig spennende og variert jobb, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg vet ennå ikke hvordan det blir å slutte i denne jobben. Jeg kommer nok til å savne jobben, men det føles også bra å slutte siden jeg har vært så lenge i denne stillingen. Nå ønsker jeg å trappe ned dette arbeidet, sier Randi Romsdal Balto.

Hennes yrkestittel er avdelingsdirektør for plenumsstaben. Og til porteføljen til denne stillingen hører flere oppdrag. Avdelingsdirektøren skal sammen med møtelederskapet planlegge og avvikle plenums- og komitèmøter, lede arbeidet med sametingsvalgene og forberede klagesaker på søknad om støtte til klageorganet.

– Jeg slutter ikke helt i Sametinget. Jeg går nemlig over i en AFP-ordning, der jeg skal jobbe i Sametinget tre dager i uka og ha fri de resterende to dagene. Ellers skal jeg gjøre forskjellige ting jeg liker, blant annet å sy, skrive og annet som jeg skulle finne på å gjøre, opplyser Balto.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sametinget, sametingets plenum

I forbindelse med plenumssamlingene i Sametinget fungerer Randi Romsdal Balto som rådgiver både for representantene, møtelederskapet og andre som trenger kvalifisert veiledning.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nyttig bakgrunn

Randi er oppvokst på Finnmarksvidda, næmere bestemt i Jotka i Alta kommune. Som ungjente bestemte seg for å flytte til Karasjok for å gå på videregående skole og for å kunne studere samisk.

– Der fikk jeg meg kjæreste, og senere giftet vi oss. Nå har vi to voksne barn sammen.

Etter skolegangen ble det videre studier. Hun tok mellomfag i samisk og senere har hun studert ledelse.

– Jeg tror at bakgrunnen min og oppveksten på vidda har vært nyttig i jobben min på Sametinget. Sametinget tar opp og jobber med mange forskjellige saker. Sametinget ønsker også å ta opp saker som berører mennesker som bor i grisgrendte strøk og som lever av det naturen har å gi. Dette har alltid vært viktig for Sametinget og om slike saker vet jeg mye, forteller Romsdal Balto.

Hun mener at jobben på Sametinget har gitt henne mye.

– Jobben er spennende fordi den er så variert. Jeg holder ikke på med det samme hele tiden. Det er mye forskjellig å gjøre, og det gjør jobben så interessant.

Bare godord fra kollegene

Det er en populær, respektert og høyt aktet medarbeider som snart forlater staben på Sametinget.

Rune Sverre Fjellheim

Sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Randi Romsdal Balto har integritet. Hun er kunnskapsrik. Hun er nøye, språkkyndig og har tillit over alt, blant alle mennesker, på grunn av hennes kompetanse, sier sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim.

Han har vært Romsdal Baltos administrative leder i åtte år.

Han er glad for å ha kunnet nyte av denne kompetansen i de årene han har ledet sametingets administrasjon.

Plenumsleder Jørn Are Gaski er helt enig med sametingsdirektøren.

Jørn Are Gaski

Plenumsleder Jørn Are Gaski.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Hun er en stabsleder som kan alt om forretningsorden og kjøreregler. Det er alltid sånn at hvis man står fast under gjennomføringen av plenum, så er det bare å vinke på henne og be om råd. Når det gjelder gjennomføring av plenum, så har hun stålkontroll. Logistikken på dette har hun fullstendig under kontroll. Det har lettet min arbeidsdag mykkje, mykkje, mykkje, sier Gaski.

Romsdal Balto rødmer når hun får høre hva kollegene sier om henne.

– Tusen takk! Det der var jo altfor mye skryt.

Gode råd til etterfølgeren sin

Randi Romsdal Balto er en sprek 62-åring. Hun holder alltid god fart når hun beveger seg i de lange korridorene i sametingsbygget.

– Jeg liker å være i bevegelse. Jeg er mye ute i skog og mark, blant annet for å plukke bær.

Hun bor cirka to kilometer fra Sametinget. Denne strekningen enten går hun eller sykler hver dag. Uansett årstid.

I høst en gang overtar Rávdná B. Gaup jobben som stabsleder i Sametinget. Hun jobber for tiden som nyhetsredaktør i NRK Sápmi.

Dette er Randi Romsdal Baltos råd til sin etterfølger:

– Jeg vet ikke om jeg tør å gi noen råd, men jeg kan fortelle hva som er viktig for meg. Det viktigste er å ha god kommunikasjon med andre. Det er viktig å kommunisere med politikerne og andre ansatte, være åpen og ha godt humør. Det er essensielt å bruke andres kompetanse så godt som mulig.

Synes du at du selv har klart å gjøre dette?

– I begynnelsen var jeg nok ikke så flink til det, men jeg har opp gjennom årene oppdaget at det er viktig både for Sametinget og meg selv å prøve å leve etter disse reglene, sier Randi Romsdal Balto.

Er Sametinget nyttig for det samiske samfunnet?

– Sametinget er veldig viktig og det var bra at Sametinget ble etablert på den tiden den ble etablert. Samer er blitt mer stolte av å være samer og av sine samiske identitet etter at Sametinget kom, mener hun.

Randi Romsdal Balto

Under Sametingets plenum sitter Randi Romsdal Balto alltid diskrè tilbaketrukket og ulastelig antrukket bakerst i et hjørne inne i plenumssalen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK