Mener man må finne syndebukkene senere

– Dette bedrer ikke akkurat Karasjoks renommé, sier Vibeke Larsen. Hun snakker om Utøya-pengene, og det hun omtaler som bortforklaringer og store sprik.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen mener de forsvunnede Utøya-pengene ikke lover godt for Karasjok rykte.

Foto: Arbeiderpartiet

– Det virker som Karasjok kommune er mest opptatt av å finne syndebukkene, istedet for å faktisk sette igang med tiltak rettet mot ungdommene, fortsetter Larsen.

Hun er parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets sametingsgruppe, og engasjerer seg nå i saken om de forsvunnede Utøya-millionene.

I går forklarte rådmann Elfrid Boine at ulike måter å regne seg frem til sluttsummen av Utøya-utgiftene har ført til at kommunen har kommet dårlig ut.

Hjelpe først

Larsen mener det imidlertid nå er på tide med en oppriktig unnskylding til kommunens Utøya-ungdommer og deres familier.

– Når kommunens øverste administrative leder forklarer at spriket mellom opplevd hjelp og forventninger til de allerede bevilgede midlene er å finne i manglende prosjektregnskap, har man vist liten forståelse for sakens innhold, skrev hun i en pressemelding i går kveld.

Til NRK forklarer Larsen nærmere:

– Her er det et sprik mellom det støttegruppa har forventet og det kommunen mener de har gitt av hjelp. Noen feil er det. Det er to millioner i feil...

I går innrømte Elfrid Boine at kommunen har sviktet på mange måter.

– Vi har uansett skjerpet oss, og har et reglement vi nå følger, sa hun.

Vibeke Larsen håper nå at Karasjok kommune tar ansvaret med å hjelpe Utøya-ungdommene og deres familier.

– Så får man ta diskusjonen om hvem som må gå og om det skal tilbakebetales noe på et senere tidspunkt.

– Hva mener du Utøya-saken i Karasjok har gjort med kommunens rykte?

– Det var ikke hyggelig å se på rikstv i går, for å si det sånn. Det bedrer ikke Karasjoks renommé, dette. Måten er å legge ned denne uverdige debatten, så kanskje dem kan snu kjerringa til noe bedre, avslutter Larsen.

Forrige uke ble det klart at kommunestyret i Karasjok har vedtatt å ta to millioner kroner fra et disposisjonsfond for å bruke på de 12 Utøya-ofrene i Karasjok.