Hopp til innhold

Sametingsveteran går glipp av en million kr

Jørn Are Gaski stiftet eget parti etter at han ble valgt inn på Sametinget i høst for Arbeiderpartiet. Nå må 55-åringen klare seg uten pengene som alle andre partier og politikere får.

Jørn Are Gaski

AVSLÅTT: Sametingets møtelederskap har bestemt seg for at Jørn Are Gaski ikke får politikergodtgjørelse.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Gaski har ikke levert inn tilstrekkelig dokumentasjon innen fristen som var 1. november 2021.

Slik begrunner Sametingets plenumsledelse vedtaket om at Jørn Are Gaskis nye parti – Samenes Venstreparti – ikke får godtgjørelse.

Tom Sottinen (Ap) er leder for plenumsledelsen. Han forklarer at Gaski dermed går glipp av flere ulike godtgjørelser som Sametinget har for sine politikere og politiske grupper.

– Dette utgjør et sted mellom 200.000 og 300.000 kr i året, sier Sottinen til NRK.

Tom Sottinen

PLENUMSLEDER: Tom Sottinen (Ap) er Sametingets svar på stortingspresidenten.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Ifølge plenumslederen mister Gaskis parti støtten fra Sametinget for hele perioden. Dermed går Samenes Venstreparti og den ene representanten, glipp av om lag en million kr.

NRK har gjort flere henvendelser til Jørn Are Gaski, men har ikke lykkes å få ham i tale.

Meldt seg ut etter valget

55-åringen som opprinnelig er fra Tana, har representert Arbeiderpartiet på Sametinget siden 2001. Han er bosatt i Bergen og arbeider som advokat.

Foran årets valg ble Gaski igjen satt på 1. plass på Aps liste i Sør-Norge. Ap ble det nest største partiet i valgkretsen, og Gaski kunne starte på sin sjette valgperiode på Sametinget.

Men etter at Aps nye sametingsgruppe kom sammen i Karasjok i oktober, meldte han seg ut av partiet. Deretter dannet han sin egen enmannsgruppe. Samtidig varslet han at han skulle danne partiet Samenes Venstreparti.

Får ikke godtgjørelse

Sametinget har en ordning som sikrer partiene og representantene godtgjørelse.

Sametingspresidentens årlige godtgjørelse danner utgangspunktet for hvor mye hver enkelt representant og gruppeleder får. Presidentens årlige godtgjørelse er på 1,1 millioner kr.

«Gruppelederne har et tillegg på 5,5 % av presidentens godtgjørelse pr. år, samt godtgjørelse pr. representant for øvrig i gruppen på 0,35 % av presidentens godtgjørelse pr. år.», heter det i regelverket.

Nye politiske grupper på Sametinget må være etablert innen 1. november 2021. I tillegg må det være registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund og gruppen må ha egen bankkonto.

Sametingets plenumsledelse mener Gaski ikke hadde registrert partiet innen fristen.

Plenumsleder Tom Sottinen opplyser at Gaski kan klage på vedtaket.

Korte nyheter

 • Evakueringene i Troms videreføres

  Politiet i Troms informerer lørdag ettermiddag om at evakueringa av de 22 innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik, Vasstrand i Tromsø kommune, samt de berørte beboerne på Reinøya i Karlsøy kommune, videreføres.

  Skredsituasjonen er uendret i Troms, og politimester i Troms har derfor besluttet å videreføre evakuering på Reinøya, Oldervik, Breivikeidet og Vasstrand inntil videre.

  Politimesterens beslutning er gjort etter anbefaling fra kommunene og aktører med skredfaglig kompetanse.

  Lørdag og søndag vil det gjøres skredundersøkelser på lokasjonene som er evakuert. Det vil gjøres daglige vurderinger om evakueringen skal oppheves.

  De evakuerte blir orientert av sine kommuner.

 • Venter 1.000 skiturister, men får ikke sendt SMS om snøskredfare

  De får ikke lov å sende ut SMS om snøskredfare på egenhånd, derfor ber nå Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen om en najsonal varslingstjeneste.

  – Justis- og beredskapsdepartementet må ta et overordnet ansvar for å sørge for skikkelig informasjon og varsling til alle som besøker Troms.

  To utenlandske skiturister omkom i skred i Lyngen og Nordreisa fredag. Begge stedene var det svært dårlig vær.

  – Det var tidenes dårligste 31. mars. Det var 10 meters sikt, og enda er det hundrevis av turister som beveger seg ute i fjellene. Det tyder på at vi ikke gjør en god nok jobb på forebygging. Jeg føler litt maktesløshet, vi opplyser overalt der vi har mulighet, sier Johnsen.

 • – Folk isolert av snøskred mangler mat og medisin

  Etter varsler om at mennesker isolert av snøskred mangler mat og medisiner, setter Finnmark Røde Kors alle frivillige i beredskap. Det melder Røde Kors i en pressemelding.

  – Vi har lørdag fått de første rapportene om at mennesker som er isolert ikke har tilgang på mat og i noen tilfeller medisiner, så det haster å få hjulpet mennesker som nå er rammet av de mange snøskredene, sier Anette Kristiansen Karlsen, distriktsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps i Finnmark.

  Politiet sier til NRK at de ikke er kjent med at folk som er isolert mangler mat og medisiner.