Hopp til innhold

Fra Afrika til Tana for å svømme

Cecilia Schutte reiste fra Sør-Afrika til Tana i Øst-Finnmark, kun for å bevise at hun kan svømme fort i iskaldt vann.

Issvømming i Tanafjorden

Et noe uvanlig syn i Tanafjorden, på denne tiden av året.

Foto: Pentti Pieski

Issvømming er ikke en bedrift for hvermansen. Det iskalde vannet får blodårene til å trekke seg sammen, og er en smertefull prosess sammenlignet med vanlig svømming, som jo er en utfordring stor nok for de fleste.

Men 35 år gamle Cecilia Schutte er ikke som hvermansen. Dette har hun trent på, og vet at kroppen hennes tåler belastningen.

Dermed tok hun reisen helt fra Sør-Afrika til Tanafjorden i Øst-Finnmark. Koordinatene viser 70 breddegrader nord, dermed har hun alt hun trenger for å sette ny rekord issvømming på nordlige breddegrader.

– Jeg var nervøs før svømmingen, mest fordi jeg visste det kom til å bli en kald og smertefull opplevelse. Det var jo kaldt, med minusgrader i lufta, snøfall og vind, og med en vanntemperatur på rundt 2 grader. Men det var derfor jeg var der.

Den gjeldende rekorden var satt i Russland, og lød på rundt 41:57 minutter.

  • Les mer om rekorder i issvømming her her (ekstern lenke).

Cecilias tid ble tilslutt 29:57 minutter. Distansen lød på 1,75 mil, nesten 200 meter enn kravet.

– De ekstra hundremeterene var bare en bonus for meg. Nå har jeg virkelig satt standarden for de andre, og har fått bevist at jeg kan svømme fort og relativt langt i iskaldt vann. Ingen har svømt så fort og så langt, så langt nord før. Jeg er fornøyd, sier Shutte.

–«Ikke prøv dette på egenhånd»

Restitusjon etter issvømming. Cecilia Schutte.

Restitusjonen etter svømmeseansen foregikk under kontrollerte former.

Foto: Pentti Pieski

Issvømming er en påkjenning for kroppen som ikke er til å kimse av.

– Det er ekstremt det vi holder på med, og det er viktig at folk er klar over at det er farer forbundet med dette før de legger ut på egenhånd. Derfor har vi alltid med oss et sikkerhetsteam som blandt annet består av en lege, for å forsikre oss om at det er helsemessig forsvarlig.

Med vanntemperaturer ned til 2 grader kan kroppstemperaturen falle dramatisk. En kan komme helt ned på 32 grader celsius, som er fem grader under normaltemperatur. En blir hypotermisk, og det er viktig at kroppstemperaturen kommer opp til normalen igjen, men dette må skje gradvis. Derfor er den første tiden etter selve svømmingen kritisk.

– Den første halvtimen etter selve svømmingen er definitivt det som er verst med hele greia. Det gjør så vondt når blodårene skal utvides igjen, og sirkulasjonen normaliseres. Det kjennes ut som om noen river av meg neglene. Likevel holder jeg ut, for jeg vet jo at smerten kun er midlertidig.

Hvorfor Schutte ønsker å utsette seg selv og kroppen sin for dette svarer hun slik på:

– Heder og ære! svarer svømmeren kontant.

Etter litt mer betenkningstid fortsetter hun:

– Det er jo viktig å påpeke at det er ikke issvømming jeg primært bedriver tiden min med. Egentlig er jeg en utendørs langdistanse svømmer, som liker å bruke talentet mitt til å promotere formål jeg bryr meg om. Derfor deltar jeg ofte i veldedighetsløp og slikt, avslutter Schutte.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.