NRK Meny
Normal

Verdenspremiere for Gavagai i Oslo

Filmen Gavagai hadde verdenspremiere i Oslo fredag aften. Filmen spinner over 15 dikt av en av Norges mest kjente forfattere, Tarjei Vesaas.

Mikkel Gaup

Hovedrolleinnehaverne i Gavagai, Andres Lust og Mikkel Gaup

Foto: Heaika Skum / nrk

Om tittelen på filmen sier regissøren, Rob Tregenza, at Gavagai i seg selv er umulig å oversette eller forklare betydningen av.

Mikkel Gaup og Rob Tregenza

Regissør, Rob Tregenza valgte Mikkel Gaup til en av hovedrollene i filmen 'Gavagai', som hadde verdenspremiere i Oslo fredag 21. oktober.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Det er like udefinerbart som følelser og poesi, sier han, - og det er nettopp disse elementene som filmen bygger på.

Tarjei Vesaas var fra Vinje i Telemark og levde fra 1897-1970. Han er mest kjent for sin novelle- og romanproduksjon, men har også gitt ut en rekke diktsamlinger. I 1964 fikk han Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Isslottet.

Rollelisten i filmen er ikke lang, men de tre som gir liv til handlingen har alle posisjonert seg i filmverden og hatt betydelige roller i tidligere storfilmer. Hovedrollen spilles av østerrikeren Andreas Lust, også kjent fra filmer som The Robber og Revanche.

Fra veiviser til sjåfør

Den samiske skuepilleren Mikkel Gaup, eller Mikka som han kalles av familie og venner, kjenner vi fra blant annet Veiviseren og Kautokeinoopprøret. Regissøren Rob Tregenza forteller at de tidligere har jobbet sammen, og at han hadde bare ros å si om Gaups kvaliteter som skuespiller.

– Min kjennskap til Mikkel Gaup gjorde det naturlig at nettopp han ble valgt til å spille en av hovedpersonene i filmen, sier Tregenza.

Den kvinnelige rollen innehas av den samiske skuespilleren Anni Kristiina Juuso fra Ivalo i Finland. Hun spilte forøvrig også sammen med Mikkel Gaup i Kautokeinoopprøret. Juuso hadde ikke anledning til å overvære premieren i Oslo.

Stolte søstre

Inger Anne Nango & Vibeke Melhus

Mikkel Gaup´s to søste, Inge Anne nango og Vibeke Melhus var for første gang samtidig premierevisning, og begge uttrykk stor stolthet over Mikkels skuespillertalent.

Foto: Heaika Skum / NRK

Mikkel Gaup hadde for førte gang med begge sine søstre samtidig på en filmpremiere. Søstrene Inger Anne Nango og Vibeke Melhus, var tydelig stolte over å få være med og oppleve sin bror på lerretet.

– Jeg blir så rørt at tårene triller, sier Mikkels søster, Inger Anne Nango, og legger til at også mamma er stolt av Mikkel, og forteller at Mikkel alltid har vært en skuespiller.

Følelsesmessige problemer

I filmen følger vi den tyske forretningsmannen (Andreas Lust) som drar til Telemark med en sterk drøm og lengsel etter å sluttføre sin avdøde kjærestes oversettelsesarbeid av Vesaas dikt til kinesisk.

Forretningsmannen hyrer en lokal elgsafariguide (Mikkel Gaup) som sjåfør og kjentmann. På turen gjennom Telemark får vi ta del i de ulike følelsesmessige problemene som begge, på hver sin måte, sliter med.

Savn, lengsel, frykt og kjærlighet underbygges og forsterkes gjennom den mektige naturen og de 15 diktene som ledsager oss gjennom hele filmen.

En annerledes rolle

Mikkel Gaup hadde sin første filmrolle som Aigin i den samiske spillefilmen, Veiviseren, fra 1987, hvor språket den gang var samisk. I Gavagai foregår handlingene både på engelsk og norsk, hvor Mikkel Gaup og Andreas Lust spiller hovedrollene.

I Gavagai ser vi også Anne Kristine Juuso, som Mikkel spilte sammen med i Kautokeinoopprøret fra 2008.

Tregenza til Nord-Norge og Sápmi

Mikkel Gaup verken benekter eller bekrefter om han kan være aktuell for nye roller for Tregenza, og legger til at han ønsker å få Rob Tregenza nordover til Nord-Norge og samiske områder for eventuelle nye prosjekter. Mer enn dette vil han ikke si nå.