Hopp til innhold

Bruker musikk og politikk for å forhindre selvmord

Artistene Jon Henrik Fjällgren og Axel Schylström vet begge at livet kan bli så tungt at døden virker som eneste utvei. Med låta «En sång till dig» håper de å nå ut til dem som sliter.

Artistene Jon Henrik Fjällgren og Axel Schylström gir ut låt sammen i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging.

ØNSKER ÅPENHET: Jon Henrik Fjällgren ønsker å bruke både musikk og politikk til å fremme psykisk helse.

Foto: Peter Holgersson AB / Peter Holgersson AB

10. september er Verdensdagen for selvmordsforebygging. En dag der det vies ekstra oppmerksomhet rundt et tema som mange synes det er tungt og vanskelig å snakke om.

Helt siden sitt gjennombrudd i Svenske Talang 2014 har den samiske artisten Jon Henrik Fjällgren valgt å være åpen om sine psykiske lidelser.

Mobbing og rasisme var hans hverdag under oppveksten. I ungdomsårene fulgte flere år med rusmisbruk og kriminalitet. Til slutt ble det for mye for Jon Henrik, og han planla å ta sitt eget liv.

I 2020 fortalte han åpent om selvmordstankene i selvbiografien «Månbarn - min berättelse». Siden den gang har han samarbeidet med flere svenske organisasjoner som hjelper folk som sliter psykisk.

Musikk som belyser viktig tema

Jon Henrik Fjällgren og Axel Schylström sammen i Gävle, august 2021

DELER ERFARINGER: Både Jon Henrik og Axel vet hvordan det er å slite psykisk, og holder foredrag om sine liv og erfaringer. Her er de sammen i Gävle, august 2021.

Foto: Peter Holgersson AB / Peter Holgersson AB

I 2017 deltok Jon Henrik Fjällgren i den svenske Melodifestivalen i 2017. En av hans konkurrenter het Axel Schylström. En svensk artist som overlevde en ulykke, men som sto igjen med brannskader på 70 % av kroppen.

Fire år senere tok Axel kontakt med Jon Henrik. Han ville at de to skulle lage en låt sammen.

Jon Henrik forteller at han takket ja med det samme, fordi han vet hvor viktig det er å prøve å nå ut til dem som sliter med depresjon og selvmordstanker.

– Jeg vet at Axel også har hatt det tungt etter ulykken i 2013, forteller Jon Henrik, som er både stolt og glad over å kunne bidra i en så viktig låt.

Här är en sång som är till dig - Du som inte lengre orkar spela glad.

Till dig som låtsas va ok - Du som vaknar full av sorg varenda dag. Men alla mår presis som du ibland.

Men glöm aldrig bort det här - Du skiner som den sol du är.

Fra sangen "En sång till dig"

Musikk kan redde liv

Norges mest kjente helsesøster, Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, synes at det er viktig at kjente mennesker forteller at også deres liv kan være vanskelig.

– Når artister eller andre personer med suksess viser at de også kan være ulykkelige, så hjelper det dem som har det tungt, sier Engvik.

Helsesista

TAR DE UNGE PÅ ALVOR: Tale Krohn Engvik er kjent som Helsesista, og sier at mange unge ikke våger å snakke om selvmord og depresjon.

Foto: Privat

Tale Engvik mener at vi må øve oss på å snakke om alle menneskelige følelser, også de tunge tankene vi alle får i blant. For livet er ikke bare godt, og ingen er lykkelig hele tiden. Hun mener at musikk faktisk kan bidra til at man åpner seg.

– Jeg tror at musikk kan redde liv. Toner og tekst kan bidra til at man klarer å sette ord på følelser man selv har, mener Engvik.

I 2020 var det 639 mennesker i Norge som begikk selvmord. I Sverige var det 1264 mennesker som begikk selvmord i 2019. (kilder: fhi.no og folkhalsomyndigheten.se)

Fra Helsesistas snapkonto

KOMMUNISERER MED DE UNGE: Helsesista får mange svar fra ungdom som har opplevd selvmordstanker.

Foto: Skjermdump

Via Snapchat blir Helsesista kontaktet av unge mennesker som sliter med selvmordstanker. Og hun vet at det er altfor mange samiske unge som har gitt opp og til slutt ender sine liv.

– Hver dag er det to personer i Norge som tar sitt eget liv, og vi kan alle gjøre en forskjell for noen - og stå sammen for å forebygge selvmord, sier Engvik.

Fremdeles tabu i Sápmi

Gjest på Studio Sápmi

VALGTE LIVET: Johan Biti valgte livet. Han ønsker at selvmord slutter å være et tabubelagt tema i Sápmi. Her snakker han om egne erfaringer i Studio Sápmi for to år siden.

Foto: Tanja Norbye/NRK

Trommis i det samiske bandet Felgen orkester, Johan Biti, slet lenge i mørket og delte nylig sin historie i serien Nok er nok.

  • Se episoden her:
    Johan ble mobbet da han gikk på barneskolen. Han fikk mange kommentarer som gikk på utseende og hårsveis, og mobbingen ble etter hvert så voldsom at han begynte med hjemmeskole. I ettertid ønsker Johan at han hadde sagt noe tilbake til mobberne - at nok er nok.
Heldigvis har Johan det bra i dag! I denne filmen forteller han sin sterke historie.
''Nok er nok'' er en serie der du møter seks personer som er blitt mobbet. (1:6)

    ''Nok er nok'' er en serie der du møter seks personer som er blitt mobbet. (1:6)

Johan mener det er viktig å ha en dag som setter søkelys på selvmordsforebygging. I hvert fall i det samiske samfunnet, der det ikke alltid er like synlig.

– Jeg synes det viktig, fordi det kan føre til at flere og flere tør å snakke om det, sier Johan.

Felgen orkester

MUSIKKEN GIR GLEDE: Johan Biti sammen med bandet sitt, Felgen orkester.

Foto: Preassagovva

Han er fornøyd med at Fjällgren tar opp temaet, og tror han kan gjøre en forskjell i samfunnet. Samiske artister tar ofte opp politiske temaer, men han har ikke lagt merke til tunge temaer som selvmord.

– Jeg synes det er kjempebra at han tar opp temaet. Hvorfor skal det gjemmes bort i mørket? spør Johan Biti.

Fronter temaet politisk

I høst deltok Jon Henrik på sitt første plenum i det svenske Sametinget. Der kunngjorde han at samisk psykisk helse vil være en av hans politiske hjertesaker.

Han vet så inderlig godt hvor tungt det er for samer som prøver å få hjelp i et helsevesen som ikke kjenner eller forstår den samiske kulturen.

– Man skal ikke måtte forklare hele sin kultur, reindrift, språk og rasisme til en psykolog, sier Jon Henrik.

Temaet er personlig for den folkekjære artisten, og Jon Henrik har erfart at åpenhet nytter.

– En psykolog har lest seg til kunnskap om selvmordstanker, mens jeg har hatt dem selv, sier han. Det mener han er en av grunnene til at folk lytter når han snakker om temaet.

Maria Andersson og Jon Henrik Fjällgren

VENNER ER VIKTIG: Maria Andersson var den som fikk vite om Jon Henriks dystre tanker. Nå er hun en av hans beste venner og støtte i livet.

Foto: PRIVAT

Jon Henrik får både mail og brev der folk i alle aldre forteller at nettopp hans historie og engasjement har hjulpet dem ut av mørket.

– Det er ikke tabletter som forhindrer selvmord. De bare døyver tankene og smerten for en stund. Jeg hadde nok ikke vært her i dag hvis ikke jeg hadde fått den rette hjelpa, sier Jon Henrik ettertenksomt.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK