Verdens reindriftsfolk samles i Jokkmokk

I Jokkmokk møtes verdens reindriftsutøve i dag og i morgen til en internasjonal kongress. Det er første gang arrangementet holdes i Sverige.

Verdens reindriftsfolk, reindriftskongress

Delegatene i kongressen representerer 25 forskjellige folkegrupper.

Foto: Nils Eklund / Sveriges Radio

Deltakerne i kongressen kommer fra ti forskjellige land og representerer 25 forskjellige folkegrupper. Nå vil de diskutere de store felles utfordringene reindriftsnæringen står overfor globalt.

Rundt 100.000 mennesker i arktiske områder er knyttet til reindriften. Næringen drives blant annet i Russland, Kina, Mongolia, Alaska (USA), Canda, Grønland, Norge, Sverige og Finland.

– Klimaendringer, tap av beitemark i konkurranse med gruver, gass- og oljeutvinning og rovdyr er de store utfordringene vi deler, forklarer Mikhail Pogodaev, leder i verdensorganisasjonen som arrangerer kongressen hvert fjerde år.

Mikhail Pogodaev

Mikhail Pogodaev er leder for Association of World Reindeer Herders.

Foto: Nils Eklund / Sveriges Radio

Oddbjørg Hætta Sara fra Kautokeino sier til Sverigesradio at det er viktig å lære fra hverandre.

– Hvis vi vil fortssatt eksistere som reindriftsutøvende folk, så må vi vite hvordan vi skal møte fremtiden. Og da kan man jo se hvordan andre løser det, sier hun.

Det er organisasjonen Association of World Reindeer Herders som arrangerer kongressen. Dette er den sjette verdenskongressen for reindriftsfolk.

Tidligere er kongressen holdt blant annet i Enare i Finland og Kautokeino i Norge.