NRK Meny
Normal

Verdens inuitter vil samarbeide

Inuit Circumpolar Council (ICC) har vedtatt en deklarasjon om samarbeide når det gjelder miljø, mental og fysisk helse og urfolks rettigheter.

Inuit Circumpolar Council

Den tolvte generalforsamlingen i Inuit Circumpolar Council (ICC) ble holdt i Inuvik i Canada i forrige uke.

Foto: Pressebilde / Inuit Circumpolar Council

Den såkalte Kitigaaryuit deklarasjonen (ekstern lenke) ble enstemmig vedtatt på ICCs tolvte generalforsamling i Inuvik i Canada, som ble avsluttet torsdag 24. juli.

I deklarasjonen står det at ICC pålegges å arbeide for beskyttelse av naturen, som i disse år er under press fra klimaforandringene. ICC skal finne måter å sikre internasjonalt samarbeid om konsekvensene for de arktiske landene, opplyser Kalaallit Nunaata Radioa.

Arktiske virksomheter skal samarbeide

Den økonomiske utviklingen i de arktiske landene er også på ønskelisten. Derfor vil ICC sørge for at selskaper, som eies av de arktiske folk, i fremtiden skal samarbeide og dele deres kunnskap mellom de arktiske landene.

Den mentale og fysiske helsen blant inuitter skal undersøkes betraktelig bedre. Her vil FNs helseorganisasjon WHO spille en viktig rolle som samarbeidspartner.

Det gøres helt klart i deklarationen at utdannelse blant unge i de arktiske landene skal forbedres. Også språket i de forskjellige arktiske landene skal styrkes. Det er viktig at sprpket ikke glemmes av de unge, slik det allerede er tilfelle flere steder i de arktiske landene.