Verdens første samiske pride

Det klart for verdens første samiske pride-helg, der det blir det både bokutgivelse, utstilling og queer samedans.

Samisk pride - fotoutstilling

Et av bildene i fotoutstillingen.

Foto: Sara Lindquist / Utstillingsbilde

Elfrida Bergman og Sara Lindquist har i mer enn to års tid arbeidet med prosjektet «Queering Sápmi» og i helga presenterer de resultatet av sitt arbeid i Västerbottens museum i Umeå.

Stefan Mikaelsson

Stefan Mikaelsson er en av de kjente samene som har gitt queer samer et ansikt.

Foto: Tobias Poggats / SR Sapmi

I helgens arrangement vil det bli satt fokus på såkalte hbtq-personer. hbtq er en vanlig forkortelse, som omfatter disse kategoriene seksuell legning: homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og queer.

Bergman og Lindquist er selv samer. De fikk etterhvert vite at samiske hbtq-personer var usynliggjort.

For å løfte deres erfaringer frem i lyset intervjuet de 30 personer i Norge, Sverige og Finland som ville fortelle om sine liv.

200 timer med opptak og 20.000 bilder ledet frem til en bok og en utstilling med livsfortellinger og fotografier. Rundt 100 personer, som har vært involvert i prosjektet, vil være med på helgas opplegg i Umeå.

– Det er viktig med en slik hendelse for at alle skal få plass i samfunnet ved å bli inkludert og å være seg selv. Slik blir vi alle sterkere, forklarer Lindquist til NRK.

– Ikke lett å være annerledes i Sapmi

Lindquist sier at for noen samer er det absolutt ikke lett å være annerledes.

– Det er stor forskjell på hvordan nærmiljøet tar imot den enkelte. Det kommer ofte ann på om det finnes støtte blant de nærmeste. Er det folk som bekrefter deres menneskeverd og oppmuntrer dem til å vise sin annerledeshet, så har disse personene det mye lettere. Hvis det råder en total stillhet og annerledesheten er noe man ikke kan snakke om og man føler seg fordømt, så påvirker dette måten den enkelte kan takle situasjonen sin, forklarer Lindwuist.

Stefan Mikaelsson lakker neglene sine

Stefan Mikaelsson er heterofil, men liker å male neglene sine og å kle seg i dameklær.

Foto: SVT/Ođđasat

Stefan Mikaelsson er ordfører eller møteleder i det svenske Sametinget. I juni i fjor valgte han å være åpen om hvordan han har funnet trygghet i å ta i bruk kvinnelige attributter – eller kvinnelige kjennetegn.

Mikaelsson sto frem som quuer , det vil si at han er en hetorofil mann som liker å vise sin kvinnelige side.

– Det betyr veldig mye at det finnes kjente personer i det samiske samfunnet som viser slike sider av seg selv. Det er viktig at en heteroseksuell samisk mann på en positiv måte tør å vise at også dette er en naturlig del av livet, sier Lindquist.

Mikaelsson selv gleder seg til helgas arrangement.

– Det blir kult å få gå rundt i en tettsittende klær, selv om jeg kanskje har samekofta på meg på fredag kveld da det første møtet med de andre blir, sier han til arrangementets nettside.

– Ingen vanlig pride

Helgas arrangement består av bokslepp i kveld. Rundt 300 personer er påmeldt til dette arrangementet. Den samiske artisten Lovisa Negga står for underholdningen. Prosjektets eiere Saminuorra og Ögonblicksteatret vil forteller om prosjektet. Elfrida Bergman og Sara Lindquist vil også vise resultatene av sitt arbeid.

Hele lørdag vil bli brukt til å visjonere - å se fremover. Spørsmålene i dette seminaret er «Hvor er vi nå?», «Hvor vil vi?» og «Hva kan ulike instanser gjøre for å åpne opp øynene på folk?». Lørdag avsluttes med en felles middag og en fest, der man feirer det å være til. Her blir det blant annet queer samedans.

Pride-arrangementer kjennetegnes med nesten carneval-tilstander ute på gatene med masse farger og mye glede. Blir det noe slikt i Umeå i helga?

– Nei. Det er andre som har satt pride-begrepet på oss. Vi kaller nemlig ikke dette for pride. Vi kaller dette bare for en bokutgivelse, en utstilling og en mulighet til å møtes for å snakke om disse spørsmålene. Vi skal feire og skape en smeltedigel av positive følelser, men det er ingen utadrettet carneval-stemning slik det er i et vanlig pride-arrangement, forklarer Sara Lindquist.

Uansett opererer hjemmesiden til arrangementet med pride-begrepet. Da får det vel være opp til de som befinner seg i Umeå å definere det som skjer der med rette begrep.