NRK Meny
Normal

Verden slår ring om aboriginene

1. mai arrangeres en massiv demonstrasjon over hele Australia, storbyene i USA, i Canada og i New Zealand – mot utkastelsen av 150 aboriginstammer i Australia. – Dette er hundefløyte politikk, kaller aboriginerlederen det for.

Et tydelig budskap fra demonstrasjonene
Foto: ABC Kimberley

– I Australia er vi ekstremt bekymret over at vi blir fremstilt som en byrde for den øvrige befolkningen. Denne fremstillingen blir regelmessig forsterket av regjeringen, som bruker hundefløyte utsagn, tordnet Les Malezer under møtet til FNs permanente Forum for urfolk i New York.

150 urfolkssamfunn er planlagt nedlagt. Regjeringen i Australia sier de ikke vil bruke folkets penger på å holde i live den gamle måten å leve på. Malezer er en av lederne for Asutralias first people i den nasjonale kongressen.

Med hundefløyte politikk eller «dog-whistle politics» mener Malezer at de sier en ting, men at det er et skjult budskap gjemt i det de sier. Uttrykket blir brukt om politikk som skjuler at den er rasistisk.

1. mai samles folk for å vise sin støtte

Behandlingen som australias urfolk nå får av landets regjering har fått folk verden over til å reagere. Både på Twitter og Facebook mønstrer flere og flere seg til massive demonstrasjoner som arrangeres 1. mai.

«SOS blak Australia» kaller bevegelsen seg.

Over hele Australia, flere storbyer i USA, New Zealand og Canada arrangeres det demonstrasjoner mot den australske regjeringens urfolkspolitikk.

Aboriginerne er for dyre – er regjeringens beskjed

«Befolkningen i Australia betaler for at aboriginerne skal kunne leve på sin tradisjonelle måte», er regjeringens beskjed til folket.

– Sannheten er at den australske regjeringen aldri har gjort opp for at de tok våre land og ressurser. De kompenserer ikke for bruken av våre land, eller utvinningen av ressursene som finner i dem, sier Malezer.

De viktigste eksportvarene til Australia utvinnes fra de tradisjonelle områdene til urfolket. Blant disse er kull, gull, naturgass, bauxitt og råolje.

FN: – De fortjener ikke denne behandlingen

FNs spesialrapportør for urfolkssaker, Vicky Tauli Corpuz, vil komme med sine anbefalinger overfor Australia. Hun håper på å bli invitert til Australia for å kunne se hvordan forholdene til aboriginene er, men vil uansett ta opp saken i FN.

– Jeg synes det er en veldig trist situasjon fordi det forteller hvor stor rasismen og diskrimineringen aboriginene opplever er. Og jeg synes ikke de fortjener å bli behandlet på den måten, for de er de opprinnelige eierne av landet. Det har ikke noe å si hvor liten populasjonen deres er, de ønsker å bo i sine tradisjonelle områder, og det må regjeringen ta hensyn til, sier Corpuz til NRK.

Kom til Australia for 50.000 år siden

For 50.000 år siden kom aboriginene til Australia, mens britene gjorde sin ankomst for under 250 år siden. Da begynte koloniseringen av folket som allerede bodde der.

Først i 1962 fikk aboriginene stemmerett.