Hopp til innhold

Verden slår ring om aboriginene

1. mai arrangeres en massiv demonstrasjon over hele Australia, storbyene i USA, i Canada og i New Zealand – mot utkastelsen av 150 aboriginstammer i Australia. – Dette er hundefløyte politikk, kaller aboriginerlederen det for.

Et tydelig budskap fra demonstrasjonene
Foto: ABC Kimberley

– I Australia er vi ekstremt bekymret over at vi blir fremstilt som en byrde for den øvrige befolkningen. Denne fremstillingen blir regelmessig forsterket av regjeringen, som bruker hundefløyte utsagn, tordnet Les Malezer under møtet til FNs permanente Forum for urfolk i New York.

150 urfolkssamfunn er planlagt nedlagt. Regjeringen i Australia sier de ikke vil bruke folkets penger på å holde i live den gamle måten å leve på. Malezer er en av lederne for Asutralias first people i den nasjonale kongressen.

Med hundefløyte politikk eller «dog-whistle politics» mener Malezer at de sier en ting, men at det er et skjult budskap gjemt i det de sier. Uttrykket blir brukt om politikk som skjuler at den er rasistisk.

1. mai samles folk for å vise sin støtte

Behandlingen som australias urfolk nå får av landets regjering har fått folk verden over til å reagere. Både på Twitter og Facebook mønstrer flere og flere seg til massive demonstrasjoner som arrangeres 1. mai.

«SOS blak Australia» kaller bevegelsen seg.

Over hele Australia, flere storbyer i USA, New Zealand og Canada arrangeres det demonstrasjoner mot den australske regjeringens urfolkspolitikk.

Aboriginerne er for dyre – er regjeringens beskjed

«Befolkningen i Australia betaler for at aboriginerne skal kunne leve på sin tradisjonelle måte», er regjeringens beskjed til folket.

– Sannheten er at den australske regjeringen aldri har gjort opp for at de tok våre land og ressurser. De kompenserer ikke for bruken av våre land, eller utvinningen av ressursene som finner i dem, sier Malezer.

De viktigste eksportvarene til Australia utvinnes fra de tradisjonelle områdene til urfolket. Blant disse er kull, gull, naturgass, bauxitt og råolje.

FN: – De fortjener ikke denne behandlingen

FNs spesialrapportør for urfolkssaker, Vicky Tauli Corpuz, vil komme med sine anbefalinger overfor Australia. Hun håper på å bli invitert til Australia for å kunne se hvordan forholdene til aboriginene er, men vil uansett ta opp saken i FN.

– Jeg synes det er en veldig trist situasjon fordi det forteller hvor stor rasismen og diskrimineringen aboriginene opplever er. Og jeg synes ikke de fortjener å bli behandlet på den måten, for de er de opprinnelige eierne av landet. Det har ikke noe å si hvor liten populasjonen deres er, de ønsker å bo i sine tradisjonelle områder, og det må regjeringen ta hensyn til, sier Corpuz til NRK.

Kom til Australia for 50.000 år siden

For 50.000 år siden kom aboriginene til Australia, mens britene gjorde sin ankomst for under 250 år siden. Da begynte koloniseringen av folket som allerede bodde der.

Først i 1962 fikk aboriginene stemmerett.

Korte nyheter

  • Åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder i kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De som deltar i høringen er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner.

    Sametingets representanter startet høringen og de har blant annet fått flere spørsmål fra komiteens medlemmer om i hvor godt bilde rapporten gir av den fornorskningen som samene ble utsatt for.

    Der poengterte sametingsråd Runar Myrnes Balto det er stor enighet om at rapporten er viktig og at det er enighet om at en anerkjennelse av at denne uretten ble kjent.

    Stortinget har også fått med seg at de forskjellige partiene på Sametinget ikke kom med et enstemmig forslag til hvordan rapporten skal følges opp. Det kom det flere spørsmål om.

    Der poengterte representantene fra Sametinget at forslagene ikke var så forskjellige, og at det er et poeng at samer også kan være uenige om saker. Høringen varer til kl.20:00 i kveld. Komiteen leverer sin innstilling i saken høsten 2024.

    Fra åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonen rapport
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Trekker tilbake torskefilet etter e.coli-funn

    Lærøy Seafood trekk tilbake Prima torskefilet frå butikkane. Årsaka er funn av e.coli i produktet, melder selskapet sjølv i ei pressemelding.

    «Dersom produktet ikkje blir varmebehandla tilstrekkeleg, kan det utgjera ein helseskade for forbukar», skriv dei.

    Tilbakemeldinga gjeld for produktet 800 g Prima torskefilet med best før-dato 03.02.2025.

    Produktet er solgt i alle REMA 1000-butikkar over heile landet, ifølge selskapet.

    Torskefilet Prima
    Foto: Lærøy Seafood
  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta