Venter fortsatt på ny fiskerihavn

Fiskerne i Nessby er i harnisk over at regjeringen ikke har satt av penger i statsbudsjettet til en ny fiskerihavn i Nesseby.

Fiskebåthavna i Nesseby

Ingen penger til fiskerihavna i Nesseby på statsbudsjettet i år.

Foto: Piera Balto / NRK

– Havna er for liten, det er ikke plass til alle fiskebåtene ved kaia og mottaket er også for lite, sier fisker Odd Lahm.

Fiskerne i Nesseby har allerede i over ti år krevd at kommunen utbedrer og utvider havna og kaia i Nesseby. Bortsett fra at noen råtne planker er byttet ut i sommer, har lite skjedd.

Odd Lahm

- Havna i Nesseby er for liten og trenger å utbedres, sier fisker Odd Lahm.

Foto: Johs. Kalvemo / NRK

Krever fortgang

Fiskerne begynner å bli utålmodige og krever fortgang i saken. Tre konsulentrapporter er blitt utarbeidet, og nå lurer fiskerne på om kommunen i det hele tatt har søkt om midler til havna.

Arbeiderpartiets Knut Store, som trolig blir valgt til ny ordfører i Nesseby i morgen, forsikrer at kommunen har sendt de nødvendige søknadene.

–Ja, det er blitt gjort. Jeg har fått beskjed om at søknaden er sendt til Kystverket for over ett år siden, sier Store.

Penger til nabokommunene

Men i forslaget til ny statsbudsjett er det ikke satt av et rødt øre til fiskerihavna i Nesseby.

Nabokommunene Sør-Varanger, Tana og Vadsø får alle midler til utbedring av havneområdene, tilsammen 4,9 millioner kroner.

Leder i Nesseby fiskarlag, Edgar Olsen løfter hatten og gratulerer nabokommunene.

Fisker Egdar Olsen fra Nesseby

Leder i Nesseby Fiskarlag, Edgar Olsen mener at politikerne i Nesseby må våkne opp og vise engasjement for fiskerinæringen i kommunen.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

– Jeg må jo bare være glad for nabokommunenes fiskere sine vegne. De har virkelig politikere som jobber for seg, sier Olsen.

– Politikerne må våkne opp

Han forventer at politikerne i Nesseby viser samme engasjement som politikerne i nabokommunene. Han frykter at det blir en stopp i fiskerinæringen i kommunen hvis ikke politikerne nå våkner opp.

– Det er jo synd, for 15 år siden var Nesseby en moderne fiskerihavn, men det har stått veldig stille der de ti siste årene, sier Olsen.