Verdens eldste lavvoprodusent er berget

I sommer besluttet Indre Finnmark tingrett å tvangsoppløse Venor AS, men nå har tingretten overført Venor tilbake til eierne.

Daglig leder i Venor Johan Mikkel Bongo

Styreleder i Venor AS – verdens eldste lavvoprodusent, Johan Mikkel Bongo, kan fortelle at Venor ikke oppløses, som han trodde hele veien.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Beskjeden om tvangsoppløsning kom fordi vi var sent ute med regnskapet. Det har vi ordnet for lenge siden, så alle i Venor har visst at det ikke ville bli noe av tvangsoppløsningen, sier styreleder i aksjeselskapet Venor, Johan Mikkel Bongo.

Da det ble kjent at Venor skulle oppløses var både jegere bekymret, og duodjiekspert Inga Hermansen Hætta sa at en samisk kulturbærer i så fall ville bli borte.

Det var den første august 2013 at Brønnøysundregistrene skulle fått inn årsregnskap for 2012 fra Venor, men det uteble. Regnskapsregisteret måtte derfor melde fra til Indre Finnmark tingrett om at lavvopioneren ikke har godkjent regnskap.

Tingretten besluttet derfor at Venor skulle oppløses.

Nå er saken altså ute av verden, og Venor er i full produksjon.

– Det var ikke mer dramatikk i den enn at regnskapspapirene var forsinket, og etter at de ble levert så har vi hatt normal drift, forteller Bongo.

– Hva er grunnen til at det kom så langt at tingretten kom med den kjennelsen?

– Det er rett og slett fordi det har vært mye arbeid, og derfor har en del arbeid blitt ugjort. Men nå er alt på stell.