Hopp til innhold

Velgerne i Karasjok: – Dere må slutte å skjelle hverandre ut i media

Innbyggerne i Karasjok har gått lei av at politikerne krangler i avisene, og ber dem om å bli flinkere til å jobbe sammen.

Politikerdebatt i Karasjok

Med strenge blikk og klar til debatt. De siste fire årene har politikerne vært flinke til å være stygge med hverandre, det vil velgerne ha slutt på. Tirsdagskveld debatterte blant annet disse fire: Anne Toril Eriksen Balto (Sp, sittende ordfører), Nils Gaup (V), John Nystad (Samefolkets parti) og Anders Somby Jr. (Flyttsamelista).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Valglogo

– Jeg synes de krangler for mye, de bør bli flinkere til å planlegge sammen.

Var den lysende beskjeden fra John Cesar Svineng Johnsen (22), som var den yngste av de omtrent 40 publikumene som hadde kommet for å se politikerne debattere i Karasjok.

John Cesar Svineng Johnsen

John Cesar Svineng Johnsen (22) fulgte med på både den samiske og den norske delen av debatten i NRK Sápmi bygget. Han sier til NRK at han ikke er enig i alt politikerne sier, men at skolepolitikken er det viktigste for han.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Han var ikke den eneste som siktet til at politikerne har hatt en svært kvass tone mot hverandre i media etter at Arbeiderpartiets regime i kommunen tok slutt for fire år siden.

– Vi forventer at dere slutter å skjelle på hverandre i media. Det er vi lei av. Vi vil at dere samarbeider godt sammen, sa en av de som tok til ordet blant publikum.

Til tross for disse beskjedene så var det ikke bare augustsola som varmet, for det var et hett debattklima.

Der beskyldningene om hvem som er skyld i hva føyk fra den ene til den andre.

– Kan smitte over på barn og unge

En som har brukt stemmeretten helt siden han ble gammel nok er Leif Petter Grønmo. Han mener debattklimaet politikerne i mellom har vært på grensen til mobbing.

– Det har vært for mye rot, og for mye krangling. Det er ikke bra for hverken politikere eller administrasjonen i kommunen. For det lager en usikkerhet på alle plan for å kunne jobbe godt sammen.

Leif Petter Grønmo med Morten Ruud og Sissel Gaup i bakgrunnen

Leif Petter Grønmo ønsker at lokalpolitikerne går sammen om å skape positivitet i kommunen. I bakgrunnen er NRK Finnmarks sjef Morten Ruud og Karasjok listas ordførerkandidat Sissel Gaup.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Hva slags signal gir politikerne til barn og unge når de krangler på den måten?

– Ikke gode signaler, og de krangler om små bagateller. Unge vil jo se at dersom våre øverste kommunepolitikere krangler på den måten, så gir det ikke dem lyst til å drive med politikk, sier Grønmo og fortsetter:

– Det andre andre er at det kan smitte over på de unge, når de ser hvordan voksne oppfører seg. Da kan de tenke at det er greit å mobbe hverandre.

Håpet til Grønmo er at politikerne fremover vil være mer opptatt av å få til ting i fellesskap, men legger til at det har bedret seg den siste tiden.

Mener medias bilde har vært feil

En annen av bygdas innbyggere som fulgte med på debatten var Lars Nils Gaup. Han synes også debattklimaet i media har vært for opphetet.

Publikum under politisk debatt i Karasjok

Lars Nils Gaup lengst til høyre i bildet lyttet ivrig til hva ordførerkandidatene hadde å komme med.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Det har vært beklagelig, men det har heldigvis rettet seg opp siste halvannet år. Det er ikke helt slik som media har gitt et bilde av. Partiene har sammen klart å få rettet opp i økonomien, og det har ikke kommet ordentlig frem, så det har vært mye samarbeid alt tatt i betraktning.

Bildet som er malt av det politiske klimaet kan være med på å skremme folk bort fra politikken, frykter Gaup som er Karasjok listas 7. kandidat.

– Både fra å jobbe med politikk, og å stemme.

Korte nyheter

  • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

    – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

    De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

    Lørdag møtte flere opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

    Nestleder i Tromsø Sameforening, Helene Juna Olsen, var også der. Hun sier det er viktig å stille opp på demonstrasjon, også i nord.

    – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

    Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

    Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

    – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

    Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

    – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

    Nestleder i Tromsø Sameforening, Helene Juna Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

    Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

    Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

    Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

    – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

    Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

    – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

    Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK