Hva er tidenes samiske melodi?

Er det Tanabreddens ungdoms "Goahtoeanan"? Hva med Áillohaš sin klassiker "Go lea duottar giđđa" eller "Ánte" med Ellen Anna Buljo og Kjell Karlsens orkester?

Ante

Hvordan melodi husker du når du ser dette bildet?

Foto: SCANPIX

Nå inviteres du til å bli med i kåringen av "Tidenes samiske melodi".

Organisasjonen Gollerumbu skal finne tidenes låt og vinneren kåres påskeaften i Karasjok.

Samisk spellemannspris

Senterpartiets ordførerkandidat Anne Torill Balto

Anne Torill Balto.

Foto: Piera Balto / NRK

– Dette blir en slags samisk "Spellemannspris" eller Sami Music Award. Planen er å lage et årlig arrangement. I år starter vi med å kåre "Tidenes samiske melodi", men vil i framtiden utvide til flere kategorier, sier Anne Torill Balto til NRK Sámi Radio.

Hun er en av initiativtakerne bak Gollerumbu.

– Målet er å arrangere en årlig samisk musikkpriutdeling, hvor vi vil fremme og hedre samisk musikk og kultur.

Gollerumbu synes det er viktig og riktig å ha en arena der samiske artister og produsenter blir hedret. Dette er viktig for utviklingen og mangfoldet av samisk musikk.

Du kan sende inn forslag til gollerumbu@gollerumbu.com

Publikumskåring

Gollerumbu inviterer folk til å komme med forslag på melodier. Samtlige forslag vurderes av en fagjury som plukker ut låtene. Det er foreløpig ikke bestemt hvor mange melodier som plukkes ut av juryen.

– Jurymedlemmene skal jobbe uavhengig av hverandre. Senere skal publikum kunne stemme på de nominerte melodiene, forklarer Kirsten Østby til NRK Sámi Radio.

Østby er leder i Gollerumbu.

Klassikere i kø

Gjennom NRK Sámi Radio har folk blitt kjent de samiske melodiene.

– Hadde det ikke vært for Sámi Radio, ville folk ikke fått sjansen til å bli kjent med melodiene, sier musikkprodusent Tore Skoglund i NRK Sámi Radio.

Mari Boine

Mari Boine.

Foto: Knut-Sverre Horn

Han sier klassikerne nærmest står i kø.

– Jeg skal ikke rangere, men bare trekke fram låtene jeg kommer på i farta. "Larina" eller "Orbina" som den også kalles, med Piera Balto. Deatnogátte Nuorat har både "Goahtoeanan" og "Deanu Májá". Áillohaš har mange klassikere; "Go lea duottargiđđa" og "Váimmus dan lea biegga". Mari Boines "Goaskinviellja" er en kandidat. Amund Johnskareng har både "Dårlig dárogiella" og "Okta unna muittuš".

Påskekollisjon

Den første kåringen kolliderer med Sámi Grand Prix i Kautokeino. Begge arrangementene holdes påskeaften - 22. mars.

– Vi fant ut at den første prisutdelingen kunne skje i forbindelse med påskekonserten i Karasjok, men i framtida vil vi holde arrangementet på et annet tidspunkt, sier Anne Toril Balto

– Vi har alledere fått inn en del forslag. Nå ber vi publikum sende inn forslag.

Anne Torill Balto vil ikke røpe hva slags melodi hun synes er tidenes melodi.

– Jeg skal sende inn forslag selv til juryen, men det får bli min hemmelighet.

Korte nyheter

  • Samisk TV-serie vant pris

    NRK Sápmis TV-serie «Agnete jienáda/ Agnete bruker stemmen» vant kategorien beste TV-program i Northern Character TV og filmfestival som ble arrangert i Murmansk lørdag kveld. Regissør Biret Ravdna Eira tok imot prisen. – Det var veldig uventet å vinne denne prisen. Jeg er så takknemlig for at Agnete ville fortelle sin historie og om sine følelser i serien. Og jeg er takknemlig for at jeg fikk jobbe med denne serien, sier Eira som har skrevet manus og hatt regi i serien. Se hele serien i NRK TV her, eller les historien om Agnete her. Loga dán ođđasa sámegillii dá.

    Biret Ravdna Eira