NRK Meny
Normal

Veitrasé engasjerer

– Skal jeg noen gang få anledning til å kjøre til heimbygda mi med bil, må vi ta til fornuft og legge veien langs fjorden. Det er det eneste gjennomførbare, mener Paul Knutsen.

Paul Knutsen (71) håper han en gang får kjøre bil til Musken
Foto: Sander Andersen (arkiv) / NRK

Paul Knutsen (71) fra Tysfjord har sett seg lei på at det fortsatt ikke er veiforbindelse til den lulesamiske bygda Musken i Tysfjord og har engasjert seg i saken.

Mistet troen på planene

Knutsen har mistet troen på Muskensenter sine planer om vei over fjellet, og nå inviterer han til folkemøte i Musken for å få fortgang i saken om fjordtraseen.

Eneste fornuftige

Krav om vei til de knapt 50 innbyggerne i Musken er mange tiår gammelt, men fortsatt er eneste forbindelse med omverdenen med båt.

Det er en kjennsgjerning at skolen i mange år har slitt med å få kompetente lærekrefter. Ungdommene er også flyttet fra bygda, og Paul Knutsen tror at eneste fornuftige er å legge veien langs fjorden for i det hele tatt å få gjennomslag for veikravet, og dermed få folk til å flytte innover.

– Fornuften må jo råde, vei langs fjorden gir jo veiforbindelse til de andre bygdene langs fjorden også. Dessuten støtter folket fjordtraseen, mener Knutsen som ikke tror at Muskensenter sine planer om å legge veien over fjellet og gjennom tunnell får noen tilslutning.

Konflikter

– Veiplanene til Muskensenter kommer jo i konflikt med både reindrifta, kulturminner og grunneiere. Det er ikke så store konflikter om man legger veien langs fjorden, sier Paul Knutsen.

Daglig leder i Musken senter, Simon Andersen, har de senere årene prosjektert vei over fjellet og gjennom tunnell fra Hamarøy til Musken.

Kostnadene til vei langs fjorden er det dobbelte av hva det vil koste over fjellet, mener Andersen, som med det ikke tror det lar seg gjøre å realisere fjordtraseen.

Utvikling

– Man får ikke en gang midler til vei over fjellet, og langt mindre langs fjorden. Eneste mulighet er å anlegge en anleggsvei over fjellet som koster 20 millioner kroner, men før det må vi få næringsutvikling i bygda, sier Simon Andersen.

Men Paul Knutsen tror ikke det blir næringsutvikling i Musken før veien er på plass. – Først må vi få vei, før vi får løsning på det hele, sier Paul Knutsen optimistisk.