Varsler intern granskning i samepolitisk parti

Norske Samers Riksforbund har satt i gang en intern granskning, og ber medlemmene om å varsle hvis de har opplevd seksuell trakassering

Norske Samers Riksforbund, NSR, landsmøte

NSR-leder Beaska Niillas taler til forsamlingen. Bildet er fra organisasjonens 44. landsmøte, som ble holdt i Alta 7. til 9. oktober 2016.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Leder i Norske Samers Riksforbund Beaska Niillas sier at de har hatt noen saker om upassende seksuell oppførsel, men at antallet er lite.

– Det er ikke mange saker vi har fått nyss om. Det er viktig å ta tak i det, og ikke håndtere det slik noen organisasjoner har gjort i det siste der man ikke har tatt sitt ansvar alvorlig. Jeg mener vi har gjort det.

Den verdensomfattende #metoo-kampanjen har aktualisert seksuell trakassering også i samiske miljøer.

Norske Samers Riksforbund igangsetter nå en intern granskning.

Beaska Niillas

Leder i Norske Samers Riksforbund Beaska Niillas

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Vi har satt i gang en granskning for å avdekke om det i vår organisasjon skjer nærgående og uønskede seksuelle tilnærmelser. Vi vil utrede situasjonen i vår egen organisasjon, og vi vet ingenting hvis ingen forteller, sier leder Beaska Niillas.

Må være på vakt

Tidligere valgte skuespiller Elle-Máijá Tailfeathers å fortelle om opplevelser av seksuell trakassering ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Bakgrunnen var hendelser hun opplevde som uønskede fysiske tilnærminger for noen år siden.

#metoo-kampanjen viser til en viss grad utfordringen med seksuell trakassering og overgrep blant folk. NSRs leder sier det vil være merkelig hvis deres organisasjon er helt uskyldig.

– Det er naivt å tro at det ikke skjer selv om vi er en liten samisk organisasjon som er veldig gjennomsiktig og har få medlemmer i forhold til flere andre.

Han mener det er bedre å være på vakt, ta saken alvorlig og finne ut av det.

I Norge har de fleste politiske partier fått avdekket seksuell trakassering, men i Sápmi ser slike saker ut til å være fraværende.

– Ingen varsler i Arbeiderpartiets sametingsgruppe

Leder av samepolitisk råd i Arbeiderpartiet Inga-Lill Sundset opplyser at det ikke er kommet inn varsler i partiets sametingsgruppe.

Inga-Lill Sundset

Leder av samepolitisk råd i Arbeiderpartiet Inga-Lill Sundset

Foto: Privat

– Det er ikke kommet inn varsler. Vi fokuserer på å ha gode retningslinjer og regelverk med fokus på nulltoleranse.

Har dere tenkt å ha en intern undersøkelse innad i partiet?

– Nei. #metoo-kampanjen viser at dette kan skje overalt. Så i stedet for undersøkelse fokuserer vi på tydelige retningslinjer og at det skal være trygt å varsle.