NRK Meny
Normal

Varmere klima truer kulturskatter

Uutgravde arkeologiske skatter på Grønland står i fare for å forsvinne på grunn av den globale oppvarmingen.

Grønland

Illustrasjonsbilde fra Uummannaq på Grønland. På bildet ser vi FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som vinket til fotografen under sitt besøk på Grønland 26. mars i år.

Foto: Leiff Josefsen / Ap

Klimaendringer på Grønland truer nå de områder av stor arkeologisk interesse. Det er snakk om kulturskatter som ennå ikke er utgravd.

Nasjonalmuseene i Danmark og Grønland har derfor igangsatt flere prosjekter, som skal være med på registrere og redde de aller mest truede områdene, skriver den grønlanske avisa Sermitsiaq.

Kan bli spist opp av havet

Hårnåler og andre redskaper av tre og knokler fra de første menneskene på Grønland risikerer i fremtiden at bli spist opp av havet blant annet fordi gjennomsnittstemperaturen er steget to til tre grader.

For å sikre de mange arkeologiske funn, som ennå ikke er blitt utgravet, har nasjonalmuseene i Danmark og Grønland tatt initiativ til et nytt prosjekt, som blant annet skal ende opp i et interaktivt kart, som gir overblikk over hvilke steder som er mest truet af klimaendringene i fremtiden.

– For best muligt å kunne ivareta de mer enn 6.000 arkeologiske stedene på Grønland er det vktig å kartlegge truslene og å peke ut stedene det står verst til med. Det endelige målet er et verktøy, som kan gi en idé om hvor det skal settes igang tiltak først, sier Jørgen Hollesen, som er seniorforsker i geografi hos det danske Nasjonalmuseets avdeling for Bevaring og Naturvidenskap.