Sami Stage Lab

Kan musikk forandre verden? Varangerfestivalen har ført sammen tre ulike samiske artister og gitt de et politisk bakteppe. Resultatet ble en strålende konsert til stående ovasjoner fredagskveld i Vadsø.

Sami Stage Lab, Varangerfestivalen.

Sami Stage Lab, Ella Marie Hætta Isaksen, Ailu Valle og Katarina Barruk

Sami Stage Lab er et prosjekt som i sin tid ble initiert av avdøde Harald Devold. Ulike samiske musikere settes sammen i noen dager, resultatet skal bli en helt ny konsert på Varangerfestivalen.

Årets samiske artister er Katarina Barruk, Ella Marie Hætta Isaksen og Ailu Valle. Produsent for året er Roger Ludvigsen. Med seg i bandet har han Svein Schultz, Espen Høgmo og Lars Kvistum.

Tema for årets session er; Hvordan påvirkes den samiske musikken av den politiske verden rundt om oss?

- Man er blitt mer markant i Sápmi

Festivalsjef Robert Lundgren, tidligere «Svensken» på Finnmarkssendinga fra NRK, begynner å bli en anelse sliten når vi treffes i lobbyen på Scandic Vadsø fredagsformiddag. Humøret er derimot upåklagelig, allerede torsdag hadde festivalen solgt flere billetter enn totalen året før.

Hvorfor har du valgt å ha et politisk bakteppe på Sami Stage Lab?


– Det er min ide, og jeg føler på en måte at den samiske musikken den siste tiden har på en måte snudd, og man har begynt å si ting som man mener det. De politiske budskapene blir tydeligere og sterkere. Sofia Jannok, Elle Marja Eira er tydelige eksempler på det.

Robert Lundgren

-Samer er mitt urfolk, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Foto: Roger Manndal


– Det føles som om man blir mere markant enn hva det har vært de siste 15-20 årene.
Når Mari startet på 80-tallet var det en veldig markering. Nå ser jeg at det på en måte skjer igjen, og da er spørsmålet; er det omverden som på en måte begynner å påvirke? Det er spennende å få være med på å utforske det.

Er all samisk musikk generelt politisk?

– Det er jo et politisk standpunkt å synge på sitt eget språk, spesielt et språk som er truet. Jeg er veldig stolt over at det er flere samiske artister som gjør det.

– Jeg synes at det er herlig at det begynner å bli mer akseptert. Også vi som ikke kan samisk, setter pris på at samiske artister bruker sitt eget språk og holder liv i det. Man må bruke det, ellers så forsvinner det.

– Alt jeg gjør er politisk

Et lite steinkast nedenfor hotellet hvor festivalen har sin basecamp, ligger lokalet "Vårbrudd". Der gjøres de siste forberedelser og lydsjekk foran kveldens konsert. Det har vært hektiske dager, og nå bare timer før konserten er det fortsatt en hel del som skal på plass rent musikalsk.

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen vant tidligere i år Sami Grand Prix.

Foto: Roger Manndal

Tanajenta, med røtter fra Kautokeino, Ella Marie Hætta Isaksen er den yngste og ferskeste av de tre artistene som fronter Sami Stage Lab:

-Hvordan er det å være med på Sami Stage Lab?

– Det er helt ufattelig gøy. Akkurat her jeg står nå så tenkte jeg å si noe veldig klisje, og det er at det har ikke helt gått opp for meg at det skal være konsert. Nå begynte det å synke litt inn. Jeg er veldig glad for å kunne jobbe med så flinke musikere, og to så unike artister.

– Hvor politisk er du?

– Politikk og samfunnsengasjement er en veldig stor del av meg og mitt liv. Det kommer vel an på hvem som hører musikken min, hvem som tolker den. Men for meg er alt jeg gjør politisk. Jeg er en del av samfunnet, og jeg er her for å endre samfunnet. Det er det jeg har lyst å gjøre, og med musikken så gjør jeg det på den måten som er enklest for meg til å uttrykke meninger.

– Hva er din politiske hjertesak?

–Det er uten tvil miljøsaken og globaloppvarming, reduksjon av CO2-utslipp og…. Passe på fjordene våre i Norge. Jeg er veldig glad i planeten vår, jeg vil passe på den.

– Jeg forsøkte å være anti-politisk

Rapperen Ailu Valle, fra Gamasmohki på finsk side av Sápmi, er også en samfunnsengasjert artist:

Ailu Valle

Ailu Valle er en veletablert rapper i Sápmi.

Foto: Roger Manndal

– De sangene jeg rappet i mitt første album, var politiske. Til tross for at jeg forsøkte å være anti-politisk. Men jeg representerer ingen spesielle politiske grupperinger eller lignende. Men jeg har definitivt et budskap, og det budskapet er godt farget av miljøvern.

Hva er din hjertesak innen politikken?


– Jeg er hovedsakelig imot kapitalisme, og alt det verste som kan hende gjennom kapitalismen. Jeg prøver også å finne en balanse mellom den tradisjonelle måte å leve på, og det å leve i den verden vi har i dag. Hvor kolliderer de to verdenene, og hvor kan de to verdenene sammen finne løsninger som gjør at vi kan leve lengre med vår egen livsstil.

Forelskelse også..

Katarina Barruk

Katarina Barruk platedebuterte sist høst med albumet Báruos.

Foto: Roger Manndal

Katarina Barruk er en voksende stjerne. Hun kommer fra Storuman kommune på svensk side av Sápmi, og er en av få unge som behersker Ume-samisk flytende. Katarina mener det er viktig å løfte frem sitt politiske budskap i dagens problemfylte Sápmi, med ulike inntrengere fra alle hold.

Hvor politisk er du?

– I min musikk… Det er klart at jeg er politisk. Men i musikken min har jeg kanskje mere skjulte politiske budskap.

– Det er også like viktig at det finnes en bredde innen samisk musikk, slik at samisk musikk kan handle om noe annet også. Det kan handle om hva som helst… Det viktigste er at den finnes. At for eksempel en jente på 16 år skal ha en sang hun kan høre på når hun er forelska.

– Måtte grave en tåre ut av øyekroken

Like før klokken ni fredagskveld, går omsider Sami Stage Lab på scenen. Og det til et rimelig fullt lokale i et regntungt Vadsø. Alle timer med øving og utveksling av ideer, skal nå settes til livet gjennom en drøy times lang konsert.

Dag Broch

- Det var rett og slett magsik, sier Dag Broch.

Foto: Roger Manndal

Og det går på skinner fra første til siste tone, etterfulgt av trampeklapp fra publikum.

– Det var en fantastisk konsert, helt enestående, sier Steinar Pedersen.

– Det var magisk. Jeg måtte opp i øynene og grave ut noen tårer, faktisk. Det var veldig sterkt, tre utrolig sterke artister. Jeg satt og tenkte; måtte det aldri ta slutt, forteller en rørt Dag Broch etter konserten.

Fra konserten Sami Stage Lab, Varangerfestivalen.

Se video fra konserten og reaksjonene fra publikum.