Vant reise til Antarktis - ville ikke ha byttet med en eksklusiv reise til Syden

Ann Kristin Balto (46) gleder seg til drømmereisen til Antarktis i februar neste år.

Ann Kristin Balto

Mange mennesker går rundt og drømmer om dyre reiser til varme land, men det gjør ikke Ann Kristin Balto. Hun reiser på sin drømmereise til Antarktis i februar neste år.

Foto: Ann Kristin Balto / Privat

– Det betyr veldig mye. Jeg jobber på Norsk Polarinstitutt og har veldig mange kolleger som har vært i Antarktis. Ofte har jeg vært med på vinke til de som reiser. Ofte har jeg tenkt at en eller annen gang skal jeg også komme meg til Antarktis, men da har jeg trodd at det skulle være i jobbsammenheng og ikke på en sånn tur som det blir nå, sier en overlykkelig Ann Kristin Balto.

Balto er opprinnelig fra Karasjok i Finnmark, men har i mange år bodd i Tromsø. Hun er ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Norsk Polarinstitutt.

Vant reise til 150.000 kroner

Magasinet Reiselyst arrangerer ulike reiser, som folk kan søke om å få delta i. En av disse er en testreise med Hurtigruten til Antarktis (ekstern lenke).

De som er interesserte i å få være med på en slik reise må skrive en begrunnet søknad om hvorfor akkurat vedkommende skal velges ut.

– Jeg gjorde det i fjor etter at jeg så utlysningen. Da skrev jeg en søknad, men da ble det ikke uttrekning. Senere fikk jeg beskjed om at det skulle være en uttrekning i år og at søknaden min fortsatt gjaldt. Men jeg tenkte at det ville være best å skrive en ny søknad. Jeg har nemlig gått på et skrivekurs og et fotokurs i mellomtiden, forklarer Balto.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ice-iskoller Sastrugier - skavler

Det er sommer i Antarktis når Ann Kristin Balto og hennes reisefølge kommer i midten av februar neste år.

Foto: Peter Leopold / Norsk Polarinstitutt

Ann Kristin Balto har en genuin interesse for de kaldeste områdene i verden.

– I søknaden min skrev jeg om at jeg er glad i å reise og har vært med ungene på reise i Asia i nesten tre måneder for par år siden. På denne reisen skrev vi blogg underveis og jeg henviste til noen artikler i denne bloggen. Jeg fortalte også om bakgrunnen min og at jeg er veldig opptatt av Antarktis. Jeg kan mye og kjenner til den norske ekspedisjonshistorien der. Jeg vet også en del om hvalfangsten som foregikk på begynnelsen av 1900-tallet og utover til 1960-tallet. Jeg skrev også at jeg ville skrive en faktabasert blogg med reiseartikler hvis jeg vant denne turen, forteller Balto.

Tar med seg samboeren

Reisen til Antarktis med Hurtigruten starter fra Buonos Aires 12. februar 2016.

Ann Kristin Balto innrømmer at det var vanskelig å velge hvem hun skulle ta med seg. Valget sto mellom samboeren Geir Tore Voktor, dattera Kaisa (16) og sønnen Isak (12).

– Det blir samboeren min Geir Tore, men det har vært litt diskusjon i hjemmet om hvem som skulle være med. Jeg har jo to barn og vi har vært som sagt og reist tidligere. Barna er kjempeglade i å reise. De mente at siden pappa ikke er så ivrig på å reise så behøver ikke han å være med. Derfor burde heller en av dem være med, forteller Balto og ler.

Hvordan forbereder man seg til en slik tur?

– For min del blir det å lese seg opp på litteratur om Antarktis. Jeg har også begynt å tenke på hva jeg skal skrive om på turen. I vilkårene står det jo at jeg skal skrive en blogg hver dag underveis og skrive en lengre reiseartikkel når jeg kommer hjem, svarer Balto.

Må du ha en spesiell trening for turen?

– Nei, det må jeg ikke. Dette er en cruise med Hurtigruten. Med på turen er blant annet flere pensjonister som neppe er kjempetrent, sier Ann Kristin Balto.

Hvis du hadde fått byttet denne reisen med en kostbar og eksklusiv sydenreise, ville du ha gjort det?

– Nei, aldri i livet!

Korte nyheter

 • Evttohit heaittihit

  Norgga oaivegávpoga Sámi mánáidgárdi, sáhttá massit sámegielat pedagogalaš beaivválaš jođiheaddji, jus Grünerløkka gávpotoassi bušeahtta 2022 dohkkehuvvo. Váhnemat dáhttut dál jierpmálaš meannudeame. Geahča dán ášši dás.

  Norga oaivegávpot Sámi mánáidgárdi, sáhttá šaddá dahe bahát massit sámegielat pedagogalaš beaivválaš jođiheaddji, jus Gávpotráđi direktevra, Grünerløkka gávpotoassi bušeahtta 2022 dohkkehuvvo. Váhnemat dáhttut dál jierpmálaš meannudeame dan áššis.
 • Eai áiggošii giddet Oslo

  Oslos leat maŋemus jándora leamaš badjel 831 koronanjoammuma. Ja dat lea ođđa olahus. Dál lohka Oslo gávpotráđejođiheaddji Raymond Johansen ahte sii eai áiggošii giddet gávpoga, muhto atnet čalmmis mo dillii ovdána. – Lea olu maid eat dieđe omikron-virusa birra, ja eat dieđe movt dat leavvá ja doaibmago boahkku dasa, lohka son. Sii leat ovdalaččas ávžžuhan buohkaid geavahit njálbmesuoji go vánddardit dakkár báikkiin gos ii leat vejolaš gaska doallat. Árabut otne de bohte ođđa nationála korona ávžžuhusat.

 • Thor Martin bisseha buot biillaid

  Norgga boles bisseha dál buot biillaid, mat bohtet Suomas, go ođđa ráddjehusat gáibidit riikaboahtinalmmuhusa, dieđiha Yle Sápmi. Norga lea mannan vahkus fas čavgen rádjerasttildannjuolggadusaid. Riikaboahtinalmmuhus registeren lea bákkolaš ja dan galgá dahkat golbma jándora ovdal go áigu rasttildit rájá Suomas Norgii. Dan lassin gáibiduvvo juogo negatiivvalaš koronateastaboađus dahje koronapássa. Dárkkisteamit bohte fápmui mannan bearjadaga. Biillat bissehuvvojit dál viššalit. – Mii Norgga politiijas leat dál ožžon dieđu, ahte mii galgat dál kontrolleret biillaid, mat bohtet Suomas Norgii, ja juohke biila kontrollerejuvvo dan dihte go mii galgat oaidnit, ahte buohkat leat čađahan dan registerema, muitala boles Thor Martin Balto.

   Thor Martin Balto
  Foto: Sara Kelemeny / Yle / Yle