Vant reise til Antarktis - ville ikke ha byttet med en eksklusiv reise til Syden

Ann Kristin Balto (46) gleder seg til drømmereisen til Antarktis i februar neste år.

Ann Kristin Balto

Mange mennesker går rundt og drømmer om dyre reiser til varme land, men det gjør ikke Ann Kristin Balto. Hun reiser på sin drømmereise til Antarktis i februar neste år.

Foto: Ann Kristin Balto / Privat

– Det betyr veldig mye. Jeg jobber på Norsk Polarinstitutt og har veldig mange kolleger som har vært i Antarktis. Ofte har jeg vært med på vinke til de som reiser. Ofte har jeg tenkt at en eller annen gang skal jeg også komme meg til Antarktis, men da har jeg trodd at det skulle være i jobbsammenheng og ikke på en sånn tur som det blir nå, sier en overlykkelig Ann Kristin Balto.

Balto er opprinnelig fra Karasjok i Finnmark, men har i mange år bodd i Tromsø. Hun er ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Norsk Polarinstitutt.

Vant reise til 150.000 kroner

Magasinet Reiselyst arrangerer ulike reiser, som folk kan søke om å få delta i. En av disse er en testreise med Hurtigruten til Antarktis (ekstern lenke).

De som er interesserte i å få være med på en slik reise må skrive en begrunnet søknad om hvorfor akkurat vedkommende skal velges ut.

– Jeg gjorde det i fjor etter at jeg så utlysningen. Da skrev jeg en søknad, men da ble det ikke uttrekning. Senere fikk jeg beskjed om at det skulle være en uttrekning i år og at søknaden min fortsatt gjaldt. Men jeg tenkte at det ville være best å skrive en ny søknad. Jeg har nemlig gått på et skrivekurs og et fotokurs i mellomtiden, forklarer Balto.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ice-iskoller Sastrugier - skavler

Det er sommer i Antarktis når Ann Kristin Balto og hennes reisefølge kommer i midten av februar neste år.

Foto: Peter Leopold / Norsk Polarinstitutt

Ann Kristin Balto har en genuin interesse for de kaldeste områdene i verden.

– I søknaden min skrev jeg om at jeg er glad i å reise og har vært med ungene på reise i Asia i nesten tre måneder for par år siden. På denne reisen skrev vi blogg underveis og jeg henviste til noen artikler i denne bloggen. Jeg fortalte også om bakgrunnen min og at jeg er veldig opptatt av Antarktis. Jeg kan mye og kjenner til den norske ekspedisjonshistorien der. Jeg vet også en del om hvalfangsten som foregikk på begynnelsen av 1900-tallet og utover til 1960-tallet. Jeg skrev også at jeg ville skrive en faktabasert blogg med reiseartikler hvis jeg vant denne turen, forteller Balto.

Tar med seg samboeren

Reisen til Antarktis med Hurtigruten starter fra Buonos Aires 12. februar 2016.

Ann Kristin Balto innrømmer at det var vanskelig å velge hvem hun skulle ta med seg. Valget sto mellom samboeren Geir Tore Voktor, dattera Kaisa (16) og sønnen Isak (12).

– Det blir samboeren min Geir Tore, men det har vært litt diskusjon i hjemmet om hvem som skulle være med. Jeg har jo to barn og vi har vært som sagt og reist tidligere. Barna er kjempeglade i å reise. De mente at siden pappa ikke er så ivrig på å reise så behøver ikke han å være med. Derfor burde heller en av dem være med, forteller Balto og ler.

Hvordan forbereder man seg til en slik tur?

– For min del blir det å lese seg opp på litteratur om Antarktis. Jeg har også begynt å tenke på hva jeg skal skrive om på turen. I vilkårene står det jo at jeg skal skrive en blogg hver dag underveis og skrive en lengre reiseartikkel når jeg kommer hjem, svarer Balto.

Må du ha en spesiell trening for turen?

– Nei, det må jeg ikke. Dette er en cruise med Hurtigruten. Med på turen er blant annet flere pensjonister som neppe er kjempetrent, sier Ann Kristin Balto.

Hvis du hadde fått byttet denne reisen med en kostbar og eksklusiv sydenreise, ville du ha gjort det?

– Nei, aldri i livet!

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat