SomBy vant

Den samiske rockegruppa SomBy fra Finland vant årets Liet musikk-konkurranse. Dette er de europeiske minoritetsspråkenes Melodi Grand Prix.

Somby vant Liet
Foto: Per-Josef idivuoma

Rockegruppa SomBy representerte samene under årets konkurranse og de vant med par poeng over gruppa Dr. Drer en CRC Posse.

Lykkelige vinnere

Gruppa kommer fra Enare i Finland og har tidligere vunnet samisk Grand Prix. Gruppas gitarist, Oula Guttorm sier til svensk sameradio at dette hadde de ikke trodd og ventet.

Gruppa består av følgende medlemmer:

Miira Suomi, vokalist, Oula Guttorm, gitarist, Juho Kiviniemi, bass, Milla Pulska, keybord og Unna-Maari Pulska på trommer.

Liet

Ideen til Liet (ekstern lenke) oppsto i det frisiske miljøet i Nederland som en motvekt mot Melodi Grand Prix. Liet ble for første gang arrangert i Frisland i 2002.

Deltakerne kommer fra ulike minoritetsspråkgrupper i Europa og formålet er å synliggjøre disse språkene for andre. Ordet Liet betyr sang på frisisk.

Sápmi har deltatt i Liet fem ganger. Fire ganger har det blitt seier og i fjor kom Elin Kåven fra Karasjok på andreplass. De samiske Liet-vinnerne er Transjoik, Niko Valkeapää, Johan Kitti/Elle Sara Bæhr og SomBy.