Skuffet

Raimo Valle hadde ønsket å fortsette som statssekretær for samiske saker.

Raimo Valle

Raimo Valle

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Slik er det i den politiske verden. Plutselig får man en slik beskjed og jeg må bare akseptere at ministeren vil ha en annen til denne jobben, sier Valle, som har visst om dette en tid.

Uenige i mange saker

Valle føler at han har fått utrettet mye bra for samene. Han hadde derfor et ønske om å fortsette.

– Men det er ingen hemmelighet at jeg og ministeren har forskjellig syn i mange saker, spesielt i rettighetssaken.

Rigmor Aasrud har vært hans sjef i tre år og rettighetssaken er ikke den eneste saken de har vært uenige i.

– Det er én sak, men langt fra den eneste, sier Valle, som ikke vil konkretisere det mer. Han sier at det likevel kan være bra med uenighet.

– På den måten får statsråden andre synspunkter i saker, noe som fører til at hun gjør så gode avgjørelser som mulig, sier Valle.

Vært lite synlig

Raimo Valle har vært lite synlig det siste året. Det forklarer han med at statsråden styrer arbeidsdagen hans og bestemmer hva han skal gjøre.

– Det siste året er jeg blitt satt til å gjøre mye annet enn å jobbe med samiske saker, og det har tatt mye tid. Det som skjedde 22. juli i fjor har hatt mye innvirkning på min og de andres arbeidsdag.

Fornøyd med språkpolitikken

Av saker han føler at han har lykkes med i sin periode som statssekretær for samiske saker nevner han spesielt Stortingsmelding 28 om samepolitikken.

– Det er etter den samepolitikken styres i dag. I tillegg synes jeg at vi har lykkes med språkpolitikken. Samisk tar mer alvorlig og det er langt flere tiltak på gang nå enn for noen år siden.

Vet ikke hva han skal gjøre

Nå når han slutter som statssekretær vet han ikke hva han skal gjøre.

– Jeg har permisjon fra min stilling i Troms fylkeskommune, men jeg vet at den stillingen ikke finnes mer, men jeg skal ta kontakt med fylkeskommunen. Mer enn det vet jeg ikke.

I dag har Valle ryddet og tømt kontoret sitt og han flytter også ut av hybelen sin i Oslo og flytter hjem til Tromsø.

– Det er et veldig spesielt liv hvor du er øverst i et stort system og alt blir ordnet for deg. Nå når jeg slutter må jeg ordne alt selv, sier Valle.

Stiller gjerne til valg

Valle er nå åpen for å stille til sametingsvalget neste år.

– Jeg er en politisk person. Jeg har gitt beskjed til nominasjonskomiteen at jeg vil fortsette, sier Valle.