Gjør et sceneskifte

Den samiske artisten Niko Valkeapää stiller som kandidat ved Riksdagsvalget i Finland i år.

Niko Valkeapää

Niko Valkeapää vil nå satse også på den politiske scenen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Man håper jo å komme langt, men tiden får vise om man lykkes. Jeg har selvsagt tenkt å jobbe for en eventuell posisjon, sier Niko Valkeapää, og tror at det vil bli en del reisevirksomhet i forbindelse med valgkampen.

Valkeapää stiller som kandidat til Riksdagen som er Finlands parlament. Valget avholdes hvert fjerde år og valgdagen er alltid den tredje søndagen i mars.

Ingen politisk nybegynner

Niko Valkeapää er mest kjent som prisbelønt artist både i og utenfor det samiske samfunnet, og har turnert i både inn- og utland.

Men Niko Valkeapää er likevel ikke en fersking i politkken, selv om han de siste årene har fokusert på musikken.

Allerede i 1999 stilte han som kandidat for partiet De grønne i EU-parlamentsvalget. Det samme gjorde han i 2004, da han også var vararepresentant i det samiske rådet i Finland.

I 2004 sa han til Aftenposten at det var interessen for de samiske spørsmålene som hadde vekket hans politiske interesse, og at han politisk var opptatt av etnisk mangfold.

Også andre kjendiser har stilt til den finske Riksdagen tidligere.

Vil påvirke politisk

I 2003 stilte han som kandidat for De grønne til Riksdagsvalget og det samme gjør han altså i år igjen.

Niko Valkeapää sier at han nå ønsker å bruke mer tid på politikken.

– Det er vanskelig å vurdere hvor viktig politikk er for meg, men det er noe som jeg alltid har interessert meg for og som jeg alltid har fulgt godt med på. Jeg har et ønske om å være med å påvirke samfunnet rundt oss, sier artisten og politikeren.

Senterpartiet ble vinneren av det forrige Riksdagsvalget 18. mars 2007. Med i regjeringsforhandlingene ble også miljøpartiet De grønne involvert, og fikk 15 plasser i Riksdagen.