Valgte bort omstridt sokneprest – konfirmerte datteren i Sverige

Trebarnsmor unngikk å la sokneprest Bjarne Gustad konfirmere datteren på grunn av hans mye omtalte meninger. Han vil ikke endre standpunkt.

Sara Elisabeth Blind

VALGTE SVERIGE: Sara Elisabeth Blind fotografert i Burträsk i Sverige i forbindelse med hennes datters konfirmasjon. Hun vil ikke eksponere barna sine i media. Derfor er ikke konfirmanten med på bildet.

Foto: Privat

– Før datteren min ble konfirmert holdt soknepresten Bjarne Gustad en urimelig tale under presentasjonen, der han blant annet uttrykte sitt syn på homofili, sier trebarnsmor Sara Elisabeth Blind.

I ettertid snakket hun og datteren om denne hendelsen. Og Blind forklarer at dette var en av grunnene til da de bestemte seg for å konfirmere datteren i Sverige fjor, istedenfor i hjemplassen Kautokeino.

Sara Elisabeth Blind

Sara Elisabeth Blind.

Foto: Privat

Selv om Blind alltid har hatt et ønske å konfirmere datteren i Sverige. Skyldes også valget soknepresten sitt syn på blant annet kjønnsidentitet og homofili.

– Jeg deler ikke hans syn i disse temaene, understreker Blind.

Den siste uken har mange reagert på sokneprest Bjarne Gustads tale, han nylig holdt under konfirmasjonsgudstjenesten i Máze, Finnmark.

Under gudstjenesten tok han blant annet et oppgjør med abort, homofili, kjønnsskifte og ekteskapsbrudd.

Til NRK sier Gustad at det er trist om noen ikke ønsker å konfirmere seg i Kautokeino på grunn av hans standspunkt.

Bjarne Gustad

TALER GUDS ORD: Sokneprest Bjarne Gustad.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Jeg forstår ikke helt hvorfor. Jeg forkynner bare Guds ord slik det alltid har stått i Bibelen, svarer Bjarne Gustad.

Videoen ble fjernet

Gudstjenesten vært tilgjengelig på YouTube. Nå er den fjernet på grunn av flere henvendelser fra foresatte, skriver VG.

Ellen Aina Eira

BA OM Å FJERNE VIDEO: Menighetsrådsleder Ellen Aina Eira.

Foto: Privat

– Flere foreldre uttrykker at de ikke ønsker at konfirmantene skal knyttes til denne talen, sier menighetsrådsleder Ellen Aina Eira til VG.

  • Hør deler av Gustads preken her:
TALER TIL UNGDOMMEN: Sokneprest Bjarne Gustad hadde mange formaninger å komme med til konfirmantene i Masi kirke. Opptaket er gjort av Guovdageainnu lagasradio (GLR) og klippet sammen av NRK.

TALER TIL UNGDOMMEN: Sokneprest Bjarne Gustad hadde mange formaninger å komme med til konfirmantene i Masi kirke. Opptaket er gjort av Guovdageainnu lagasradio (GLR) og klippet sammen av NRK.

Bjarne Gustad sier at han ikke har planer om å endre sin måte å uttrykke sine meninger.

– Jeg ber til Gud at han ved den hellige ånd lærer meg hvordan jeg skal gjøre det. Det er den hellige ånd som er vår læremester. Også min læremester om hvordan jeg skal leve og forkynne, sier Gustad.

Biskopen tar grep

Nå tar Biskopen i Nord-Hålogaland Olav Øygard grep og innkaller den omtalte soknepresten i Kautokeino til samtale etter gudstjenesten 23 august i Máze.

– Det er ikke slik en preken skal være på en konfirmasjonsgudstjeneste. Konfirmasjon skal være en gledens dag. Nå følger jeg opp denne saken videre med den aktuelle presten, sier Øygard.

Olav Øygard

TAR AVSTAND: Biskopen i Nord-Hålogaland Olav Øygard beklager ovenfor konfirmantene og tar avstand fra budskapet i den mye omtalte gudstjenesten i Máze.

Foto: Den norske kirke

Samtidig tar Biskopen avstand fra budskapet i gudstjenesten og beklager til konfirmantene og de andre gjestene.

– Det er ikke i tråd med hva kirken står for. Jeg vil beklage overfor konfirmantene og deres familier og gjester, sier Biskop i Nord-Hålogaland Olav Øygard.

Opplever mer åpenhet

Blind opplever mer åpenhet i menighetene i Sverige. I konfirmantleirene skal ungdommene i Sverige bli kjent med hverandre, men også lære å ta stilling til trosspørsmål.

– Der er det stor åpenhet og respekt for at folk har forskjellige synspunkter på saker. Disse verdiene vil jeg også lære til mine barn, forteller Sara Elisabeth Blind.

Ved å delta på konfirmantleir får ungdommene mulighet til å diskutere og uttrykke sine meninger.

– I leiren blir flere temaer slik som berører ungdommene tatt opp, som blant annet homofili og selvmord som har vært tema tidligere, forklarer Blind.