NRK Meny
Normal

Valgt til årets unge kunstner i Riddu Riđđu

23 år gamle Elina Waage Mikalsen er årets unge kunstner i Riddu Riđđu-festivalen.

Elina Waage Mikalsen

Elina Waage Mikalsen

Foto: Riddu Riđđu

Riddu Riđđu Festivála ønsker å være en tilrettelegger for at unge samiske kunstnere skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. I samarbeid med Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge tildeles en ung kunstner et stipend på kroner 25 000 kroner.

– Stor ære

Årets unge kunstner 23 år gamle Elina Waage Mikalsen er fra Tromsø og har sjøsamiske røtter fra Kåfjord. Mikalsen går første året på Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg, og eksperimenterer både med kunstfilm, skulptur, tegninger, tekst og lyd/videoinstallasjon. Waage Mikalsen brenner for saker som miljøvern, feminisme, skole og det å være same i Norge.

– Det er en stor ære å ha blitt valgt som årets unge kunstner. Dette er en unik mulighet til å videreutvikle kunsten min og nå ut til et publikum jeg ellers ikke ville ha nådd frem til Jeg har vært på Riddu Riđđu siden jeg var liten, og gleder meg til å vise hva jeg holder på med til et større publikum. Det er fantastisk å få gjøre dette i bygda min familie kommer fra, sier Waage Mikalsen i en pressemelding.

Stipendet vil hun anvende til et kunstnerisk prosjekt der hun utforsker temaer som har med språk og identitet i samisk kultur å gjøre.

Får egen programdel

Årets unge kunstner vil bli behørig presentert på årets festival. Kunstneren får blant annet en egen programdel der hun selv velger format og visningsform.

– Elina er alt det vi ser etter i et ungt samisk talent. Hun leverer kunst som oppleves moderne samtidig som den i stor grad tar utgangspunkt i den sjøsamiske kulturen og historien, sier festivalsjef Karoline Trollvik.