Valgomatens dom: Dette svarte tysfjerdingene

Mange har brukt NRKs Valgomat for å sjekke hvilket parti de bør stemme på. Svarene gir en viss pekepinn på hva folk i Tysfjord mener.

I Tysfjord er det mange sjølsamer som føler seg overkjørt av det lulesamiske
Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Flere hundre tusen nordmenn har tatt NRKs Valgomat. Her får du en oversikt over hva innbyggerne i Tysfjord svarte.

Informasjonen her er på langt nær like treffsikker som en kvalitetssikret meningsmåling, og er basert på et utvalg av politiske saker og vil selvfølgelig ikke kunne gjenspeile hele det politiske bildet.

Men den kan gi en viss pekepinn på hvordan stemningen blant velgerne som bruker NRKs Valgomat er.

Her er resultatene etter 292 svar i Tysfjord:

Vil dele kommunen

Så mange som 67 prosent er helt eller delvis enige i at Tysfjord kommune bør deles og inngå i nye storkommuner på begge sider, mens 30 prosent er helt eller delvis uenige.

Tysfjord - dele
Foto: Valgomaten / NRK

Vil ta imot flyktninger

Over halvparten er delvis eller helt enige i at Tysfjord må bosette flyktninger slik vi er bedt om, mens et mindretall på 38 prosent er mer eller mindre uenige.

Tysfjord - flere flyktninger
Foto: Valgomaten / NRK

Uenige om fiskeoppdrett

Innbyggerne i Tysfjord er delt i to i spørsmålet om det er viktig å legge til rette for mer fiskeoppdrett. 44 prosent er delvis eller helt enige, mens 47 prosent er uenige.

Tysfjord mer oppdrett
Foto: Valgomaten / NRK

Men folket er helt klar på at kommunen må få betalt for bruken av sjøareal til oppdrett. Hele 83 prosent er delvis eller helt enige.

Tysfjord - ta betalt for bruken av sjøareal
Foto: Valgomaten / NRK

Vil kjøre snøskuter

Hele 57 prosent har svart at de er helt eller delvis enige i at Tysfjord må legge til rette for fritidskjøring med snøskuter i utmark. Bare 33 prosent er imot.

Tysfjord - snøskuter
Foto: Valgomaten / NRK

Søndagsstengt

Dersom innbyggerne i Tysfjord får det som de vil, blir det ikke søndagsåpne butikker. Hele 75 prosent har svart at de er helt eller delvis enige i at butikkene ikke bør få holde åpent på søndager.

Tysfjord - søndagsåpne butikker
Foto: Valgomaten / NRK

Jevnt i kampen om ordføreren

Filip Mikkelsen (Felleslista) leder så vidt med 23,5 prosent oppslutning, med nåværende ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) like i hæl.

Litt bak kommer Guttorm Aasebøstøl (Tverrpolitisk liste) med 16,1 prosent.

Tysfjord ordfører
Foto: Valgomaten / NRK

Arbeiderpartiet størst

Arbeiderpartiet, som er det største partiet i Tysfjord med 6 av 17 representanter i kommunestyret, troner også øverst på Valgomatens liste med 27,5 prosent.

Et stykke bak er Felleslista med 19,5 prosent. Det er veldig jevnt mellom Tysfjord bygdeliste, Tverrpolitisk liste og Senterpartiet, mens Sosialistisk venstreparti er å finne nederst på listen.

Tysfjord - Parti
Foto: Valgomaten / NRK