NRK Meny
Normal

Valgomatens dom: Arbeiderpartiet den store vinneren i de samiske kommunene

Men Høyres ordførerkandidat i Porsanger synes Valgomaten er valgkamp-underholdning.

Valgomat 2015

Flere hundre tusen nordmenn har tatt NRKs Valgomat.

Foto: Skjermdump

Valglogo

Flere hundre tusen nordmenn har tatt NRKs Valgomat. .

Informasjonen her er på langt nær like treffsikker som en kvalitetssikret meningsmåling, og er basert på et utvalg av politiske saker og vil selvfølgelig ikke kunne gjenspeile hele det politiske bildet. Men den kan gi en viss pekepinn på hvordan stemningen blant velgerne som bruker NRKs Valgomat er.

Ap topper to lister

Både i Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby, Porsanger, Kåfjord, Lavangen og Tysfjord topper Arbeiderpartiet listen over hvor stor andel av brukerne som hadde tenkt å stemme på hvert parti.

I disse kommunene topper Arbeiderpartiet også listen som viser hvor stor andel av brukerne som har fått partiet øverst på resultatlista.

Andre partier på topp i sørsamisk område

Bare i Snåsa og Røyrvik er andre partier på topp.

I Snåsa topper Senterpartiet og i Røyrvik topper Samarbeidslista i Røyrvik listen over hvor stor andel av brukerne som hadde tenkt å stemme på hvert parti. Når det kommer til listen som viser hvor stor andel av brukerne som har fått parti øverst på resultatlista, så viser det seg at i Røyrvik topper Arbeiderpartiet denne lista. I Snåsa topper Senterpartiet også denne lista.

Ikke bare Ap-ordførerkandidater på topp

Når det kommer til hvem brukerne av Valgomaten vil ha som ordfører i de samiske kommunene, så er det ikke bare Ap-ordførere som er på topp.

Arbeiderparti-ordførerkandidater topper i Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby, Porsanger: Johan Vasara i Kautokeino, Svein Atle Somby i Karasjok, Frank Martin Ingilæ i Tana, Knut Inge Store i Nesseby og Aina Borch i Porsanger.

I Kåfjord topper Senterpartiets ordførerkandidat Svein Leiros, i Lavangen Senterpartiets ordførerkandidat Bernhardt Halvorsen, i Tysfjord Felleslista H/KrF/V/Uavhengige ordførerkandidat Filip Mikkelsen, i Snåsa Senterpartiets ordførerkandidat Trine Vaag og i Røyrvik Samarbeidslistas ordførerkandidat Hans Oskar Devik.

Knut Roger Hanssen

Ordførerkandidat for Høyre i Porsanger Knut Roger Hanssen

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Litt underholdningsverdi

Ordførerkandidat for Høyre i Porsanger Knut Roger Hanssen havner på 2. plass i lista over hvem brukerne av Valgomaten vil ha som ordfører i Porsanger. Han ser på resultatene fra Valgomaten som en del av valgkamp-underholdningen.

– Det er sånn i de Valgomatene at det kan være nasjonale saker der som ikke passer helt for oss her. Det er litt underholdningsverdi i det og samtidig kan det kanskje gi en liten pekepinn, sier Hanssen, som mener at akkurat denne målingen ikke kommer til å stemme, for:

– Det er jeg som kommer til å vinne valget, tror Hanssen, som selv ikke har tatt Valgomaten.

– Vi har heller ikke hatt noe fokus på å oppfordre medlemmer til å gå inn å drive aktivt trykking på valgomaten. Vi har lagt vekt på å fokusere på det vi faktisk har gjennomført de siste fire årene og det vi har tenkt å gjennomføre.

Hartvik Hansen

Árjas ordførerkandidat Hartvik Hansen

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Kan manipuleres

Partiet Árja er nederst på listene i Tana. Bare fire prosent av brukerne av Valgomaten hadde tenkt å stemme på Árja og bare 3,6 prosent har fått partiet øverst på resultatlista.

Árjas ordførerkandidat Hartvik Hansen er også den som færrest vil ha som ordfører, bare 3,3 prosent av Valgomat-brukerne vil ha Hansen som ordfører.

Hartvik Hansen legger ikke så stor vekt på slike Valgomater.

– Det kan være mange årsaker til at resultatene blir slik. Det er jo litt forståelig også med slike resultater siden det er første gang at Árja stiller liste til kommunevalget i Tana. Mange tenker vel sånn at det er andre kandidater som er mer aktuelle, sier Hanssen, som heller ikke selv har tatt Valgomaten og sier at han ikke bryr seg heller om å ta den.

– Jeg har sett tidligere at det er mulig at man kan manipulere resultatet, så jeg tar ikke dette så alvorlig, sier Hansen.