NRK Meny
Normal

Valgmantallet bikker likevel ikke 15.000

Nyeste tall viser at Sametingets valgmanntall er fortsatt under 15.000 personer. – Vi trodde at det skulle bli flere, sier rådgiver Roald Andreas Sandvik.

Sametingsbygget, Sametinget

Sametingets valgmanntall var tretten personer fra å passere 15.000 velgere.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sametingets valgmanntall, per 1.7.2013, viser at det totale tallet ligger nå på 14.987. Dette er tretten personer fra å passere tallet som først var spådd - nemlig 15.000 velgere.

Sametingets rådgiver Roald Andreas Sandvik forteller at det var personer som meldte seg etter fristen, men disse søknadene måtte de forkaste.

– Jeg hadde spådd at det ville øke til 15.000 personer. Vi vet at det er rundt 40-50 personer som har meldt seg inn etter innmeldingsfristen, men disse får ikke stemt ved årets valg, forteller Sandvik.

Må vente til neste år

De 40-50 personene som ikke får stemme i årets valg, må dermed melde seg inn ved neste sametingsvalg.

– De personene har ingen klagerett. Reglene er klare, søknadsskjemaet skulle være på vårt bord 1. juli. Meldte de seg inn 2. juli, eller at søknaden nådde ikke fram i tide, så vil det fortsatt være for sent, sier Sandvik.

Dermed er den totale fordelingen er slik:

  1. Østre valgkrets: 2239
  2. Ávjovári valgkrets: 3627
  3. Nordre valgkrets: 2171
  4. Gáisi valgkrets: 2191
  5. Vesthavet valgkrets: 1554
  6. Sørsamisk valgkrets: 974
  7. Sør-Norge valgkrets: 2231

Sandvik sier at disse tallene indikerer på at valgmanntallet øker sakte. De hadde ønsket at tallet ville vært over 15.000, men har innsett at valgmanntallsøkningen er en prosess som tar tid.

– Man kan ikke vente at økningen vil skje fortløpende, det ser ut til å ta tid, sier Sandvik.

Les også: – Valgmanntallet har økt jevnt

Flere førstegangsvelgere

Roald Andreas Sandvik

Roald Andreas Sandvik, rådgiver ved Sametinget, hadde spådd at tallet ville klare å passere 15.000.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

Tidligere tall har vist at antall førstegangsvelgere har vært litt over 60 personer. Nå har tallet steget til 172 stemmeberettigede.

– Vi visste at ungdomsorganisasjoene har oppfordret de yngste til å melde seg inn, og vi hadde troen på at dette ville funke. Det er svært gledelig, men vi er likevel ikke helt fornøyd, fordi vi vet at potensialet er større. Men selvsagt er det fint å se at tallet blant ungdommen stiger, sier Sandvik.

Ifølge Sametinget er det er flest velgere i aldersgruppen 40-49 år, hvorav tallet er på 3320 personer.

De har ennå ingen oversikt over hvor valgmanntallet har steget mest, fordi de ikke har kapasitet til å ananlysere dette i ferietiden.