NRK Meny
Normal

Valgdebatt om gruvevirksomhet

Hvor står sametingspolitikerne i mineralsaken som reiser aktuelle spørsmål i samiske områder? NRK Sápmi tar valgdebatten om Sametinget og mineralutvinning. Se programmet på NRK2 tirsdag kl. 19.45.

Valgdebatt om gruvevirksomhet

UTESTUDIO: Denne gang har NRK Sápmis programleder Mariela Idivuoma tatt panelet med til Austertana i Tana. Debattantene er Johan Vasara (Ap), Silje Karine Muotka (NSR), Ellen Kristina Saba (H) og John Nystad (SfP).

Foto: Lisa Marie Anti/NRK

For anledningen har programleder Mariela Idivuoma tatt politikerpanelet med til Austertana. Med valgstudio ute under åpen himmel, med Elkem Tana i bakgrunnen, må politikerne svare for deres ståsted i gruvespørsmålet. Debatten vil handle om hvordan kandidatene stiller seg til regjeringens mineralstrategi.

Vi stiller disse spørsmålene

Hva mener Norske Samers Riksforbund (NSR) med kravet om mer medbestemmelse i mineralsaken? Hva er det som skiller Arbeiderpartiet (Ap) fra NSR sin politikk i kravet om.

Høyre ønsker å endre rammebetingelsene, men hva betyr det i praksis? Og hvorfor er Samefolkets parti prinsipielt imot mineralutvinning? Vi stiller også spørsmålet om det er plass til mangfold i næringslivet.

Debatten skal gi svar på om sametingspolitikerne ønsker makta til Sametinget, eller skal kommunene få lov til å bestemme i gruvesakene.

På TV og nett samtidig

Programmet sendes også direkte på nettsidene til NRK Sápmi, hvor man samtidig kan følge med på hva som blir skrevet om debatten på Twitter.

Etter programmet er det nettmøte med debattantene.

Her kan du se programmet direkte og stille spørsmål til nettmøtet: NRK Sápmi - Valggat

Dette er debattantene:
Silje Karine Muotka (NSR)
Johan Vasara (Ap)
John Nystad (SfP)
Ellen Kristina Saba (H)

Dagen etter, onsdag 4. september, tar NRK Sápmi debatten videre og holder et åpent valgmøte på Karasjok kulturhus kl. 18.00. Der vil det være et utvidet politikerpanel og publikum inviteres til å delta. Debatten sendes direkte på NRK Sápmis DAB-kanal.

Her kan du se de to første valgdebattsendingene:

Vet vi hva Sametinget faktisk er? Hva er Sametingets store utfordring og hva er Sametingets fremtid? Hvordan skal Sametinget løse utfordringene de har og hva er veien videre?

Sametingsvalget 2013: Sametingets legitimitet

Språk og kultur er to temaene Sametinget selv sier er blant deres viktigste saksfelt og også der Sametinget skal ha mest innflytelse og makt. Har de egentlig det?

Sametingsvalget 2013: Språk