NRK Meny
Normal

Ikke noe toppår for rypejakt

I noen områder er rypebestanden så liten at at det nå vurderes å forby jakta der.

Rypejakt uten hund
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

I helgen skal Länsstyrelsen i Jämtland ut for å undersøke hvor mye rype det finnes i fjellene før småviltjakten i Sverige starter den 25. august.

Men allerede nå vet man at det er dårlig med rype og at det kanskje ikke blir noen jakt i det hele tatt i visse områder.

– Det er uvanlig dårlig med rype i norra Jämtland, i Västerbotten og i Norrbotten, sier Jens Andersson jakt- og fiskeansvarlig ved Länsstyrelsens rennäringsfunktion til SR Jämtland .

– Begrensninger i jakta

At det er dårlig med rype bygger på foreløpig informasjon, men nå i helgen skal länsstyrelsen ut for å telle fugl, sammenligne med tidligere år og skaffe seg mer eksakt kunnskap.

– Vi vil allerede nå gå ut med at det kommer att bli begrensninger av jakten. Men i vilket omfang får inventeringen vise, sier Jens Andersson.

Siden staten åpnet de første ukenes småviltjakt i reinbeitefjellene også for utenlandske medborgere har jakttrykket blitt så stort på en del områder at jakten fort måtte avblåses av Länsstyrelsen.

Som det fungerer nå er ikke situasjonen holdbar og i framtiden må det til en annen løsning, mener Jens Andersson.

– Om ikke regjeringen endrer sin polititkk så må vi begynne å kvotere jakten i Jämtland, sier Jens Andersson og henviser til hvordan jakten fungerer i Tåssåsen sameby. Der er det færre som får mulighet til å jakte, men jakten varer lengre med fine jaktopplevelser, sier Andersson.