NRK Meny
Normal

Reagerer på utviklingsplan

Ordfører i Kautokeino mener det er uakseptabelt at Finnmark fylkeskommune ikke prioriterer det samiske i utviklingsplanene.

Ordfører Klemet Erland Hætta
Foto: Liv Inger Somby

Finnmark fylkeskommune ønsker å finne ut hvordan fylket ser ut om ti år, og har sendt den regionale utviklingsplanen "Fremtidens Finnmark" til høring. Her ønsker de å få fram hvilke utfordringer fylket vil stå overfor i fremtiden.

Ordføreren i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, reagerer på at utviklingsplanen mangler samisk innhold. Han mener det er uakseptabelt at planen ikke har nøye drøftet blant annet tilstanden til det samiske språket.

Ny arbeidsgruppe

Nå tar ordføreren selv et grep, og setter i gang en arbeidsgruppe som skal få fram utfordringene som det samiske samfunnet vil stå overfor de neste ti årene.

– Arbeidsgruppen skal utarbeide en høringsuttalelse som går dypere inn i utfordringene i det samiske samfunnet. Dette er fordi vi savner det samiske i utviklingsplanen, sier Hætta.

Han forteller at det samiske er blitt nevnt i forordet, men har ikke blitt drøftet i selv innholdet i planen.

Finnmark fylkeskommunes midlertidige næringssjef hadde ikke mulighet til å kommentere saken.

Ressurs som burde utnyttes

Fremtiden, utfordringene og utviklingsmulighetene er momentene som diskuteres i planen. I oktober skal utviklingsplanen godkjennes av fylkestinget.

Hætta tør ikke å spekulere i hvorfor dette temaet ikke har blitt diskutert i planen, men synes det er bra at planen er sendt til høring. Slik kan alle kommuner komme med uttalelser og merkander.

– Vi har valgt å skrive en uttalelse hvor vi foreslår hvordan planen kan få et bredere samisk innhold. Vi har samisk språk og kultur, som kan brukes til forskjellige formål og tiltak, sier Hætta.

Han mener at det samiske er en stor ressurs for fylket, og hvis fylket utnytter seg av dette, vil det hjelpe fylket å utvikle seg.

– Fylkeskommunen må bare innse dette, avslutter han.