Vurderer samisk Oslo-avtale

I går ble Sametinget og Oslo kommune enige om å utrede om det bør etableres en egen samepolitisk plan for Oslo-samene.

Oslos orrot dievva sámit. Dá Ester Grossmann Oslo sámemánáidgárddi mánáiguin gáhkkemin.

Det bor samer også i hovedstaden, og det vil Sametinget sette fokus på. Her baker barna kaker sammen med Ester Grossmann på samisk barnehage.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Sametingets visepresident Marianne Balto (Ap) sier at Sametinget også er til for urbane bysamer som det stadig blir flere av.

– I Oslo bor det veldig mange samer, og det viser seg at tilflyttingen til Oslo øker. Derfor er det viktig å sette fokus på endel sektorområder som er viktig for den samiske befolkningen. Det gjør at Sametinget ser det som viktig at vi i samarbeid med Oslo setter fokus på de utfordringene vi står overfor, sier hun.

Vil ta vare på eldre

En av de utfordringene hun ser for seg framover er eldreomsorg for samene.

– Vi vet jo at Oslo kommune også vil få utfordringer rundt det å ivareta de samiske eldre. Det er ikke ukjent at når folk kommer i demenssituasjon går de tilbake til førstespråket. Det vil være en generell utfordring for alle steder i Norge, sier Balto.

Et av forslagene som Sametinget nå vil utrede nærmere er muligheten for etablering av et eget samisk språksenter i Oslo. Senteret vil fungere som en ressurs for flere ulike grupper i samfunnet, både barn, unge og eldre, tror visepresidenten.

Må tilføre noe nytt

Men ennå er ikke noen avtale mellom Sametinget og Oslo kommune på plass.

– En samarbeidsavtale må tilføre noe nytt til det eksisterende tilbudet, sier Torger Ødegaard, byråd for kultur og utdanning i Oslo kommune, til NRK.

– Jeg litt skeptisk til å inngå en avtale bare for avtalens skyld. Hvis vi nå kommer fram til at jo, en samarbeidsavtale vil faktisk føre til noe helt konkret, så synes jeg at vi skal vurdere det, sier Ødegaard.

Korte nyheter

 • Šaddá Sami Music Week

  Lágideaddjit leat plánemin dán jagi Sami Music Week doaluid Áltái, mat bistet golbma beaivve. Guovvamánu 10. beaivve álget doalut ja sii eai leat sáhttán luoitit prográmma go leat čuvvon mo koronaeastadandoaimmaid hárrái šaddá. Nu lohká lágideddjiid beales Klemet Anders Buljo dáid doaluid birra. -Mis boahtá fargga olles prográmma dieid beivviide, lohká Buljo.

  Disse artistene er alle nominert til pris under Sami Music Awards
  Foto: Helene Mørken, akam1k3, Karoline Bjørhei, Knut Åserud
 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK