NRK Meny
Normal

Utøya-striden i Karasjok raser videre

– Arbeiderpartiet burde selv tatt større ansvar for terrorrammede AUF-ungdommer, mener Nils Nilsen Gaup i Karasjok Venstre. Uttalelsene ryster Arbeiderpartiets varaordfører, Solveig Boine Nikkinen.

Solveig Boine Nikkinen og Anne Toril Erksen Balto

Nå får også Arbeiderpartiet og deres varaordfører, Solveig Boine Nikkinen (tv.), kritikk for manglende oppfølging av terrorrammede Utøya-ungdom. Det er Venstres kommunestyrerepresentant Nils Nilsen Gaup som mener at det vil være galt å rette skytset bare på ordfører Anne Toril Eriksen Balto (th.) i denne saka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Gurotbellodaga Nils Nilsen Gaup

Arbeiderpartiet har eget ansvar for å følge opp sine enge ungdommer, mener Venstres kommunestyrerepresentant Nils Nilsen Gaup.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg tolker dette som et forsøk på ansvarsfraskrivelse, svarer Nikkinen.

Det er i ABC Nyheter at Venstres kommunestyrerepresentant kommer med sin kritikk av Karasjok Ap, og trapper dermed opp striden om hvor millioner til Utøya-rammede ungdom har tatt veien.

– Terroristen gikk direkte på Det Norske Arbeiderparti, det er vi vel enige om. De har et lokallag og et ungdomslag i Karasjok og burde tatt ansvar for å følge opp Utøya-ungdommene, sier Gaup til ABC Nyheter.

Venstre danner flertall i kommunen sammen med blant annet Senterpartiet. Sp-ordfører Anne Toril Eriksen Balto har fått kraftig kritikk for manglende oppfølging av de 12 ungdommene fra Karasjok som var på Utøya under terroren der.

Karasjok har fått bevilget 2,3 millioner kroner til formålet. Hvor disse pengene har havnet, blir nå gransket .

Gaup mener at stat og kommune har et ansvar, men at Ap lokalt også bør følge opp.

– Jeg står for hvert ord som sies i den oppgraderte artikkelen i ABC Nyheter, sier Gaup til NRK Sápmi.

– Kan ikke skylde bare på ordføreren

Etter hans mening ligger ikke skylden bare på Sp-ordfører Anne Toril Eriksen Balto.

– Ap har et eget ansvar for å følge opp sine egne ungdommer. Og varaordføreren kommer jo fra Ap, sier Gaup.

Og legger til:

– De har glemt ungdommene sine. Jeg sitter i kommunestyret selv og har like mye skyld som andre. Men her må vi se på Ap hva de har gjort lokalt selv, sier Gaup.

– Blander kortene

Arbeiderpartiets varaordfører Solveig Boine Nikkenen misliker utspillet fra Venstre-politikeren.

– Jeg sier dermed ikke at også jeg har ansvar i denne saka. Men Gaup synes å blande kortene her, forklarer Boine Nikkinen.

Etter hennes mening forsøker Gaup å gjøre spørsmålet om oppfølging avhengig av hvor ungdommen hørte til politisk.

– Det er Karasjok kommune, og ikke Arbeiderpartiet, som har fått millionbevilgningen fra staten til oppfølging av terror-rammede ungdom. Ansvaret for mangelfull rapportering av hvor pengene har tatte veien, ligger derfor hos kommuneledelsen. Det lokale arbeiderpartiet tar selvsagt sitt ansvar der det måtte ligge, mener Boine Nikkinen.

Møte med fylkesmannen

Tirsdag skal formannskapet i Karasjok ha et eget møte med fylkesmannen i Finnmark. Det er ordføreren som har tatt initiativet til møtet, og rapportering av Utøya-midlene vil være en av sakene som vil bli diskutert her.

– I den sammenheng må vi også se på uttalelsene fra Gaup. Det vil være viktig å vite om han snakker på vegne av posisjonen, mener varaordfører Solveig Boine Nikkinen.

– Det synes jeg i så fall er bra, svarer Gaup som også har fått innkalling til møtet med fylkesmannen .