– Et svik mot min datter hvis han blir dømt utilregnelig

– Jeg må nok bare leve med en del ubesvarte spørsmål, sier Grete Foslund Dahl. Hun mistet sin datter på Utøya, og skal følge domsavsigelsen mot sin datters drapsmann.

Grete Foslund Dahl og Arve Wickstrøm

Grete Foslund Dahl og samboeren Arve Wickstrøm er for tiden i Oslo for å følge domsavsigelsen mot morderen av Gretes datter – 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Åsta Sofie Helland Dahl

Åsta Sofie Helland Dahl ble skutt og drept av Anders Behring Breivik på Utøya. Åsta Sofie fikk bare bli 16 år.

Foto: Privat / Scanpix

– Blir terroristen dømt som utilregnelig, så vil det være et svik mot ungdommene og min datter som ble skutt på Utøya, sier Grete Foslund Dahl.

Det er dagen før dagen at dommen mot 22. juli-terroristen, Anders Behring Breivik, blir forkynt i Oslo tinghus.

I fjor sommer mistet Grete sin datter.

Åsta Sofie Helland Dahl (16) fra Vadsø, var blant de 69 som ble drept på Utøya den 22. juli 2011.

Grete Foslund Dahl er i disse dager i Oslo – nettopp for å følge domsavsigelsen mot datterens drapsmann.

– Jeg er veldig spent på utfallet, men jeg håper han blir dømt tilregnelig – og får forvaringsdom, sier Grete.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

May Tove Iversen (tv) og Grete Foslund Dahl

Grete Foslund Dahl (t.h) med bilde av sin datter Åsta Sofie, som ble skutt og drept på Utøya. Også May Tove Iversen (t.v) mistet sin datter den 22. juli i fjor. May Toves datter, Tina Iversen Sukuvara (lite bilde t.v), ble 18 år.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Det er så mye annet som har sviktet

Grete Foslund Dahl er forberedt på at terroristen Anders Behring Breivik kan bli dømt som psykotisk og utilregnelig, men håper i det lengste at det ikke skal skje.

Hun mener saken har vært belastende nok for henne og mange andre 22.juli-pårørende. Derfor er Foslund Dahl engstelig for nye, langvarige rettsrunder.

– Ja, for han har jo sagt at han vil anke en sånn utilregnelighetsdom. Jeg vil ikke komme til å forstå en sånn dom – det vil bli vanskelig å akseptere. Jeg har fulgt med rettsaken fra dag én, og kan ikke skjønne noe annet enn at terroristen er tilregnelig. Det vil derfor bli en helt feil dom for meg, sier Grete Foslund Dahl.

– Men det er så mye annet som har sviktet i denne saken, så det ville ikke overraske meg. Men det vil være et svik mot de drepte hvis han blir funnet utilregnelig og dømt deretter, sier Grete Foslund Dahl.

Terroristen selv tror og «håper» på tilregnelighet – og dermed fengselsstraff.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

– Må nok leve med ubesvarte spørsmål

Det har vært til hjelp for Grete Foslund Dahl å følge 22. juli-saken tett.

– Det har betydd veldig mye. Det har vært veldig viktig for meg å være tilstede for å forstå saken, få med dommen, og få med alt som har skjedd – detaljene fra Utøya blant annet, sier hun.

– Tror du at dere som foresatte har fått alt på bordet fra de tragiske hendelsene på Utøya?

– Nei, jeg har enda ikke fått alle svar. Jeg leter ennå etter svar, og håper jo at det kommer flere små svar etterhvert. Det store bildet har jeg forsåvidt fått, men jeg vil nok aldri få svar på alle spørsmål jeg bærer på. Jeg må nok bare leve med en del ubesvarte spørsmål, sier Grete Foslund Dahl.

– Vil bli ferdig med saken

Grete Foslund Dahl har fått med seg at mange 22. juli-pårørende vurderer å gå til rettslige skritt mot myndighetene, blant annet på bakgrunn av innholdet i rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

I rapporten har myndigheter og politi fått kraftig kritikk for håndteringen av 22. juli-angrepene.

– Jeg er nok innstilt på å være med på rettslige skritt, ja. Men nå vil jeg bare bli ferdig med gjerningsmannen og dommen, og håper at han blir dømt tilregnelig, slik at jeg kan «legge han bort» – og gå videre, sier Grete Foslund Dahl.

Lytt: