Utnytter ikke potensialet

– Jeg tenker bare en vanlig kremmerånd til det å bruke mulighetene man ser dukke opp.

Frozen

Fra filmen «Frost».

Foto: mgortz / Ap

Det sier Robert Greiner om mulighetene samiske næringslivsaktører ikke benytter seg av.

Suksessfilmen «Frost» fra Disney håver inn store summer. Inspirasjon til filmen har Disney hentet fra samisk kultur. Greiner sier at han ikke mener det er noe galt i det Disney gjør, men savner en vilje til å utnytte dette også nord i landet.

Robert Greiner

Robert Greiner

Foto: NRK

– På Vestlandet kunne du i sommer, for 177 000 kroner, få en «Frozen» opplevelse for fire personer, to voksne og to barn, ifølge Aftenposten. Og da lurer jeg på hvorfor da ikke også fra opprinnelsesstedet? Disney var på Røros, de var og besøkte en reindriftssamisk familie for å skaffe inspirasjon til filmen. Det ville vært helt naturlig at også opprinnelsesstedet kunne få noe igjen for dette.

Han mener at Vestlandet ikke har noe utpreget sted for verken nordlys, reinsdyr eller det samiske.

– Våre områder har derimot disse, helt naturlig, sier Greiner.

Har det autentiske

Greiner sier at han ikke vil peke på noen eller dømme noen. Han ser bare at andre utnytter det.

– Og da lurer jeg på hva med oss selv? Vi har det autentiske her, det er den store forskjellen. Det autentiske her ligger ikke i en dukke som man kan bestille fra USA eller fra Russland. Det ligger i at vi er opprinnelsesstedet.

«Frost» er nummer fem på listen over best inntjenende filmer, og Greiner mener det vil være noe å utnytte siden filmen gjør såpass stor suksess med elementer fra samisk kultur.

– Da tenker jeg at når verdens femte bestselgende film hittil gjør en slik stor suksess med mange elementer fra vår kultur, det åpner med en joik, da sier mitt hode det at det må være muligheter også for oss å utnytte det, sier han.

Skulle gjerne vært i forkant

Prosjektleder i prosjektet Samisk Reiseliv i Nord-Norge, Beate Juliussen sier dersom de samiske reiselivsbedriftene hadde fått henvendelser fra Disney, så kunne de sikkert ha utviklet noe som ligner på det Disney selv selger til sine kunder i USA.

Beate Juliussen

Beate Juliussen

– Vi har ikke vært i kontakt med Disney og vi har heller ikke vært i kontakt med Innovasjon Norge. Også kan man jo si at «Ja, vi kunne ha vært i forkant», og det skulle vi gjerne ha vært, men vi har rett og slett ikke vært klare for akkurat den den delen.

Juliussen tror at i fremtiden vil samiske næringlivssaktører kunne tilby slike opplevelser.

– Det er noe vi jobber med i dag for å gjøre de samiske produkter mer tilgjengelig ute i markedet. Og vi jobber for og også komme i kontakt med turoperatører slik at de samiske produktene skal bli tilgjengelig, også som pakker ute i den store verden, sier hun.

Korte nyheter

 • Dette gir Sametinget til prinsessen

  Sametinget gir to gaver til prinsessen, både en tradisjonell og en moderne gave. Duojár Pia Jannok har sydd en veske av garvet reinskinn, og hun har pyntet den med tinntrådbroderinger. Denne vesken har hun laget fra bunnen av. Bant annet har hun garvet skinnet selv.

  Den andre gaven er samisk sølv, et smykkesett av Erica Huuva. Serien som Sametinget gir til Prinsesse Ingrid Alexandra er sølvsmykker fra kolleksjonen Fápmu og Árbevierru. Loga dán sámegillii Se overrekkelsen her.

  Her er gavene fra Sametinget til prinsesse Ingrid Alexandra
  Foto: Liv Inger Somby/Sametinget / Montasje av NRK / NRK
 • Bearjadat = ođđa musihkka

  Fargga lea vahkkoloahppa. De soaitá heivet guldalit ođđaseamos sámi musihka, leaš dál návddašeame friddja dahje jus barggus heive dan čuojahit.

  Poplávlu Aili searvá lávlagis «Hate the Weekend», mii lea ovttasbargu buvttadeaddji guoktáin Ilyaa ja Vargenta.

  Rockjoavku Nagirčalmmiid almmuhii šuoŋa «Suoivva».

  Johkamohkkilaš Kitok lea mielde Doggedoggelito šuoŋas «9MC’S 2 HATARE».

  Guldal dáid šuoŋaid, ja ollu eará sámi musihka NRK Urbi čuojahanlisttus.

  NRK URBI
  Grafikk: NRK